Tanok: Svi da poštuju odluku parlamenta

"Kako se ključni izborni zakoni primjenjuju i u izbornoj smo godini, vjerujem da treba pozdraviti sve napore u prevazilaženju trenutnog političkog ćorsokaka. Sačekačemo da vidimo šta će se desiti nakon glasanja o povjerenju Vladi", rekao je Tanok
2 komentar(a)
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Čarls Tanok, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.01.2016. 11:58h

Skupština će se, kao demokratska institucija u Crnoj Gori, izjasniti o povjerenju Vladi i svi treba da poštuju tu odluku, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarls Tanok.

On je kazao da je i dalje zabrinut zbog aktuelne polarizacije političke scene, a naročito zbog bojkota parlamenta od dijela opozicije.

"Pažljivo ću pratiti glasanje o povjerenju Vladi, ali ne mislim da je korisno spekulisati o rezultatima glasanja. Parlament, kao demokratsko tijelo u Crnoj Gori, izraziće svoje mišljenje i svi treba da poštujemo odluku Skupštine", rekao je Tanok agenciji Mina.

On smatra da je dijalog dobrodošao, imajući u vidu to koliko je trenutno parlamet podijeljen.

"Kako se ključni izborni zakoni primjenjuju i u izbornoj smo godini, vjerujem da treba pozdraviti sve napore u prevazilaženju trenutnog političkog ćorsokaka. Sačekačemo da vidimo šta će se desiti nakon glasanja o povjerenju Vladi", rekao je Tanok.

On, kako je dodao, ne želi da spekuliše o rezultatau glasanja. „Treba sačekati da se vidi. Na kraju, to je ipak unutrašnja stvar Crne Gore“.

Tanok smatra da je jasno da je Crna Gora, kad je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji (EU), napravila veliki napredak.

"Crna Gora je zemlja koja najviše napreduje u smislu ispunjavanja kriterijuma i otvorila je 22 poglavlja od 35, što je najviše od bilo koje države kandidata. Crna Gora je i privremeno zatvorila dva poglavlja, što samo po sebi nije veliki broj, ali predstavlja dostignuće“, ocijenio je on.

Solunska Deklaracija, kako je rekao Tanok, precizno definiše da je državama zapadnog Balkana mjesto u EU.

"Iako postoji dosta problema sa kojima se EU suočava na unutrašnjem i spoljašnjem planu, ne vidimo da to može uticati na proces pristupanja Crne Gore EU", rekao je on.

Tanok je ocijenio i da su hapšenja visokih funkcionera unutrašnja stvar Crne Gore.

"EU je bila jasna i dosledna u svom stavu o potrebi suočavanja i uklanjanja korupcije na visokom nivou".

On je poručio da je napredak u toj oblasti u jasnoj vezi sa procesom pristupanja, ali ukazao i na važnost poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, kao dio sveukupne klauzule o balansu.

Bonus video: