"MODERNA PREKOGRANIČNA REGIJA"

Udareni temelji autonomije Sandžaka

Predsjednik BNV-a je dodao da je “ovo praktičan način na koji dva najviša predstavnička tijela Bošnjaka, pored poboljšanja položaja bošnjačkog naroda, žele dati svoj doprinos i pomoći svojim državama na njihovom putu evropskih integracija” zakljucio je Ugljanin
178 pregleda 98 komentar(a)
BNV, Foto: Facebook
BNV, Foto: Facebook
Ažurirano: 25.01.2016. 11:40h

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Sulejman Ugljanin i Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Osman Nurković, potpisali su u Rožajama sporazum o saradnji dva vijeća.

Sporazum koji je prethodno usvojen na sjednici Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori 10. oktobra 2015. i sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća 25. oktobra 2015. godine, usaglašen je sa ustavima i zakonima dvije zemlje, a predviđa saradnju i zajednički rad vijeća u oblastima od značaja za bošnjački narod, naročito u Sandžaku gdje Bošnjaci žive kao većinsko stanovništvo.

U izjavi nakon potpisivanja sporazuma Predsjednik dr Sulejman Ugljanin je pojasnio da sporazum predviđa formiranje zajedničkih institucija koje će raditi na unapređenju individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka i životnog standarda u Sandžaku.

"Sporazum dva vijeća podrazumijeva ujedinjenje kapaciteta, jedinstven pristup i uspostavljanje standarda u rješavanju problema i izazova sa kojima se susreću Bošnjaci Sandžaka, kao pripadnici istog naroda i građani prekograničnog regiona podijeljenog između dvije bliske i susjedne države, buduće članice Evropske unije”, kazao je Ugljanin.

Predsjednik BNV-a je dodao da je “ovo praktičan način na koji dva najviša predstavnička tijela Bošnjaka, pored poboljšanja položaja bošnjačkog naroda, žele dati svoj doprinos i pomoći svojim državama na njihovom putu evropskih integracija” zakljucio je Ugljanin.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Osman Nurković, rekao je da je “ovim činom ozvaničena već postojeća saradnja” i pozvao narodne poslanike u skupštinama Srbije i Crne Gore, kao i predsjednike svih sandžačkih opština da tu saradnju unaprijede svako sa svog aspekta kako bi sporazum dao rezultate na svim poljima u kojima legitimni predstavnici Bošnjaka aktivno učestvuju.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali i predsjednici opština Rožaje, Plav, Petnjica, Tutin i Sjenica.

Pored rukovodstava dva vijeća, svečanom potpisivanju sporazuma, prisustvovali su narodni poslanici u Skupštinama Srbije i Crne Gore, te predsjednici opština i skupština opština sandžačkih gradova.

Učesnici su potom održali zajednički sastanak.

Na posljednjem obilježavanju (24.) godišnjice referenduma o autonomiji Sandžaka iz kraja 1991. upitan da li će formiranje zajedničkih organa s Bošnjačkim nacionalnim vijećem u Crnoj Gori značiti intenzivniji rad na autonomiji Sandžaka, Ugljanin je rekao da je to zasnovano na zakonima Srbije i Crne Gore i time se postavljaju temelji autonomije.

"Autonomiju Sandžaka smo već predstavili u Briselu i nastavit ćemo dalje sa formiranjem organa Sandžaka kao moderne prekogranične regije", poručio je Ugljanin.