Pajović: Đukanović da opoziciji da mjesta ministara

"Vlada nema našu podršku dok se ove stvari ne riješe. Unaprijed ne bih prejudicirao stvari, jer odluke ne može da donese Darko Pajović i četiri poslanika. Drago mi je da ste primjetili da nisam eksplicitno podržao Vladu"
108 pregleda 286 komentar(a)
Darko Pajović, Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Darko Pajović, Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2016. 20:12h

Pozitivna Crna Gora tražila je da u Vladu Crne Gore uđu predstavnici parlamentarne opozicije, na političkom i ekspertskom nivou, kako bi se obezbijedili uslovi za fer izbore, kazao je predsjednik te stranke Darko Pajović.

On je kazao da je ponuda poslata svim parlamentartnim partijama, navodeći da će se nakon njihovog izjašnjavanja donijeti odluku hoće li Pozitivna podržati Vladu na sjutrašnjoj sjednici parlamenta.

Ističući da su za plan glasala 53 člana GO, dok je dvoje bilo uzdržano, Pajović je rekao da će tražiti da se u roku od 90 dana sprovedu mjere za pripremu fer izbora i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Tražimo učešće parlamentarne opozicije u radu ministarstava na onim pozicijama na kojima mogu kontrolisati finanijske tokove, zapošljavanja, socijalna davanja kako bi bile spriječene zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe. Vlada mora biti otvorena za sve stranke u parlamentu, uključujući one koji jesu ali i one koje nijesu za NATO integracije, uključujući one koje su stekle parlamentarni status na izborima 2012. godine ali i one koje nijesu", kazao je Pajović navodeći da očekuje odgovor stranaka.

"Vlada nema našu podršku dok se ove stvari ne riješe. Unaprijed ne bih prejudicirao stvari, jer odluke ne može da donese Darko Pajović i četiri poslanika. Drago mi je da ste primjetili da nisam eksplicitno podržao Vladu".

On je rekao da bi time bile spriječene zloupotrebe državnih resursa koje su obilježavale prethodne izbore, podsjećajući da je cilj svih stranaka u opoziciji održavanje fer i demokratskih izbora.

Pozitivna je tražila da se proširi nadležnost skupštinskog odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa značajnih za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, kao i formiranje privremenog skupštinskog odbora za medije sastavljenog od predstavnika vlasti i opozicije.

Pozitivna je tražila i da se implementiranjem izbornog zakonodavstva omogući članovima DIK, Agencije za antikorupciju i DRI da u punom kapacitetu obavljaju svoje zakonske nadležnosti.

Pajović je rekao da se nastavkom političkog dijaloga obezbijeđivanje političke stabilnosti. Pajović je kazao da ni sa kim nije vodio razgovore o predlozima Pozitivne, navodeći da očekuje od partija da se sjutra izjasne.

"Ova ponuda ne podrazumijeva mogućnost korekcija ili dopuna. Bili smo spremni da uđemo u proces političkog dijaloga sa svim akterima, ali na žalost taj proces je otišao u drugom pravcu. Ovo je poziv svima. Ako je to simulacija procesa koje je neko drugi tražio ja bih volio da ta simulacija uspije jer je ovo dobar plan. Vjerovatno će biti glasanje za dva dana i moguće su razne kombinatorike - neko da prihvati neko da ne prihvati", kazao je Pajović odgovarajući na pitanje da li plan Pozitivne znači simulaciju prelazne vlade.

Pajović je kazao da je protiv Pozitivne vođena medijska kampanja, jer je traženo da političku krizu umjesto njegove stranke riješi neko drugi. Na pitanje hoće li sjutra biti pregovora oko ponude Pozitivne, Pajović je rekao da pregovora neće biti ali da očekuje da se stranke izjasne.

"Potpuno smo svjesni da ovu ponudu mogu da prihvate svi, samo neki ili samo vlast. To su različite kombinatorike, a ja bih da idemo korak po korak".

Pozitivna traži i da prioritet Vlade mora biti neselektivna i efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, zahtjevajući da se u roku od 15 dana postavi rukovodilac policijskog odjeljenja uz poštovanje uloge specijalnog tužioca u tom procesu.

Navodi se i da ne mogu obavljati aktivnosti službenici i funkcioneri Vlade i ostalih državnih organa za koje je pokrenuta tužilačka istraga ili sudski postupak za djelo korupcije.

Pozitivna traži i osnaživanje VDT-a kako bi se dodatno ispitali navodi o zloupotrebama državnih resursa tokom izbornog procesa.

Bonus video: