Vlahović: Glasanje o povjerenju ne treba da bude proizvod političke trgovine

Kako je rekao, na dnevnom redu crnogorske politike je, opet, kao i 1997. i 2006, pitanje od istorijskog značaja, na koje treba reagovati i odgovoriti na način koji će potvrditi i sačuvati dostignuća i vrijednosti koje je Crna Gora postigla u posljednjih dvadesetak godina, ali i otvoriti vrata i kreirati platformu za promjene koje su potrebne i neophodne
5 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Vlahović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.01.2016. 14:37h

Rezultat glasanja o povjerenji Vladi ne treba da bude proizvod političke trgovine i personalnih aranžmana, poručio je predsjednik Crnogorske demokratske unije (Cdu), Miodrag Vlahović.

On, kako je saopštio, očekuje da Vlada dobije povjerenje.

„Nema potrebe da dodatno naglašavamo koliko će događaji i odluke koji očekuju Crnu Goru u nekoliko narednih dana biti značajni za političku stabilnost i prosperitet naše zemlje“, kazao je Vlahović.

Kako je rekao, na dnevnom redu crnogorske politike je, opet, kao i 1997. i 2006. godine, pitanje od istorijskog značaja, na koje treba reagovati i odgovoriti na način koji će potvrditi i sačuvati dostignuća i vrijednosti koje je Crna Gora postigla u posljednjih dvadesetak godina, ali i otvoriti vrata i kreirati platformu za promjene koje su potrebne i neophodne.

Cdu se, dodao je Vlahović, od nastanka zalaže za promjene i reforme koje će sačuvati i jačati crnogorske demokratske institucije i kapacitete.

„Crnoj Gori je potrebna promjena koja će doći sa crnogorske demokratske i građanske strane, koja će umjeti da potvrdi naše evroatlantsko usmjerenje, a ne sa one koja želi da to poništi i da točak istorije vrati u mučne i nesrećne godine poslije tzv. anti-birokratske revolucije“, saopštio je on.

Zato, kaže on, poruka Cdu, da Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole, jasno odslikava ono što oni doživljavaju kao ključni element političkog procesa pred kojim se nalazimo. „To znači upravo to što piše i zato nas ne čudi ljutnja, pa čak i bijes onih koji sebe ne mogu da pronađu u toj jednostavnoj poruci. Za to im mi nijesmo krivi“.

„Dok će većina poslanika, bez obzira u kojem se „agregatnom stanju“ trenutno nalazi, budu donosili odluku o povjerenju Vladi, koja će, kao što vidimo, opredijeliti i budućnost parlamentarnog dijaloga i uticati na pripremu narednih izbora, jedan dio će to pratiti s ulice“, kazao je Vlahović.

Prema njegovim riječima, poziv za organizovanje „velike narodne skupštine“ jasno govori o čemu se tu radi.

„Tu vidimo da pojedini imaju fiksaciju na 1918. godinu. Njihov žal za tim tragičnim vremenima je upravo karikaturalan. To je još jedan pokušaj da se izvrši „revizija“ crnogorske politike i poništi sve dobro što smo postigli, uključujući mirnu i demokratsku obnovu nezavisnosti“, saopštio je Vlahović.

Kako je rekao, Andrija Mandić i njegovi „dobri ortaci“, kako sami sebe nazivaju, i dalje mantaju o tome da se ta odluka može izmijeniti, odnosno da od crnogorske nezavisnosti treba napraviti prazna ljuštura.

On smatra da su crnogorska politika i naše institucije, bez obzira na sve zaostatke i probleme, dovoljno stasali i da će se odbraniti od takvih nasrtaja.

"Da bi se to učinilo, treba što prije reagovati, i sa strane tužilaštva, ako su informacije o kreiranju nekakve partijske vojske i novog „sedmog bataljona“ tačne. Sa tim nema šale i tu nema čekanja. To se mora sasjeći u korijenu“, kazao je Vlahović.

On, kako je soapštio, očekuje da Vlada dobije povjerenje, navodeći da je to bolji scenario.

"Rezultat glasanja ne treba da bude proizvod političke trgovine i nekakvih personalnih aranžmana. Đukanović i oni koji ga podrže treba da se dogovore i jasno kažu i objasne što im je namjera da čine od sjutra pa do narednih izbora. To je od suštinskog značaja za kredibilnost odluke o povjerenju, i pred građanima Crne Gore, ali i pred onim međunarodnim faktorima koji podržavaju naše evropsko i atlansko usmjerenje“, poručio je Vlahović.

Ako to, dodao, bude rezultat glasanja, ne vidi ni logiku, a ni rezon da Ranko Krivokapić i preostali ministar iz redova Socijaldemokratske partije ostanu na funkcijama.

„Nijesam siguran da najbolje razumijem ličnu ravan i motivacije za izjave da oni neće podnijeti ostavke. Politički je to neozbiljno i može se tumačiti kao pokušaj izazivanja krize po svaku cijenu i na svaki način“, saopštio je Vlahović.

Kako je rekao, bilo je razočaravajuće vidjeti odluku predsjednika parlamenta da na „parlamentarne“ razgovore ne pozove jedino Ivana Brajovića.

„To je bila i „lozinka“ o čemu se na tim skupovim radi i čemu novoformirane „parlamentarne“ partije teže. Ta odluka Krivokapića nas je podsjetila na veliku razliku između običnog političara i državnika. Godine provedene u kabinetu zapravo nijesu bitne, tu su potrebne druge karakteristike“, saopštio je Vlahović.

Zato je, kako je rekao, obaveza onih koji ostvare parlamentarnu većinu i narednih dana ogromna.

Kako je rekao, NATO agenda ne smije biti žrtva tog dogovora, već osnova, okvir i pretpostavka za promjene i demokratski preobražaj Crne Gore.

„Cdu će podržati takve odluke, jer mi sebe ne prepoznajemo među onima koji su još opozicija ovoj zemlji, kako im je davno rekao jedan tadašnji poslanik“, kazao je Vlahović.

Cdu će, dodao je, to učiniti jer je sasvim jasno da su Crnoj Gori potrebni razumijevanje i saradnja crnogorskih demokratskih i građanskih snaga, koje će uvesti državu u NATO i mijenjati crnogorsku politiku, ekonomiju i kulturu na dobrobit svih građana.

Bonus video: