SDP jednoglasno: Neće podržati Vladu

Na pitanje hoće li se pridružiti protestima, on je rekao da će učiniti sve da se dijalog vodi u institucijama, a ne na ulici. U suprotnom, kazao je, može se desiti ono što se dešava u Makedoniji, a što ne bi bilo dobro za Crnu Goru
52 pregleda 176 komentar(a)
SDP, ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
SDP, ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.01.2016. 16:04h

Predsjedništvo i Glavni odbor Socijaldemokratske partije (GO SDP) jednoglasno su odlučili da ne podrže Vladu na sjednici Skupštine Crne Gore u ponedjeljak.

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić kazao je da je to odlučeno jer se inicijativom za glasanje o povjerenju Vladi pokušaj rušenja parlamentarnog dijaloga i sprečavanje postupka smirivanja krize u Crnoj Gori.

On je nakon sjednica partijskih organa kazao da je Vlada danas izgubila legitimitet.

"Nju ne podržava koalicija od koje je dobila mandat i ona nema izborni legitimitet. Sve od danas pa nadalje radi se o namicanju glasova. Možete doći do broja, ali nemate legitimitet i uz to činjenica je da je politička korupcija već ušla u crnogorski parlament za dva poslanika koji su namireni otetim ministarstkim mjestima SDP-a. Da li će se neka većina iz zatvora Mamula obezbijediti u parlamentu to ne znam", kazao je on, navodeći da je razlog zbog kojeg je SDP odlučila da glasa protiv Vlade obrazloženje u inicijativi premijera Mila Đukanovića u kojoj se navodi da SDP već duži niz godina ima teške političke ocjene o radu vlade.

"To što piše u obrazloženju i ovo što smo uradili najbolji je dokaz da imamo puni kontinuitet politike koja sad ima povod".

Na pitanje hoće li u slučaju opstanka Vlade podnijeti ostavku, Krivokapić je kazao da je kroz vođenje parlamentarnog dijaloga dobio podršku vlasti i opozicije, ali i Evropske komisije. Ističući da ne isključuje inicijativu za njegovu smjenu, on je kazao da u Briselu prepoznaju njegove napore da se kroz parlamentarni dijalog spriječi vraćanje političke krize na ulicu. Krivokapić je rekao da će braniti parlamentarizam u Crnoj Gori, navodeći da je politička korupcija sve očiglednija i da DPS pokušava da produbi krizu u državi.

Komentarišući zahtjev Demokrata da se nakon sjednice u ponedjeljak zakaže razgovor o prelaznoj vladi na kojoj će učestvovati lideri partija koje imaju predstavnike u parlamentu, Krivokapić je rekao da se mukotrpno radilo na vraćanju povjerenja u izbore i da DPS vraća Crnu Goru na početak procesa.

"Mislim da će radna grupa prestati sa radom do razgovora lidera jer ni SDP a mislim i drugi ne žele da simuliraju proces dok se na sastanku predsjednika partija ne donese odluka o budućnosti naših odnosa i vidi kuda ide Crna Gora. Skupštinska rasprava će trajati dva dana, a s obzriom da je sastanak zakazan za ponedjeljak viđećemo da li je to potrebno organizovati u petak”, kazao je on.

Upitan hoće li se u slučaju da predstavnici DPS-a odbiju formiranje prelazne vlade priključiti protestima, Krivokapić je rekao da će uraditi sve da se kriza rešava u insitucijama umjesto na ulici. On je rekao da treba iskoristiti sve mogućnosti da ne dođe do rešavanja političke krize na ulici.

“Ja sam sjedio u Miloševićevom parlamentu koji je bio rezultat referenduma koji je DPS organizovao 1992. godine, i tamo se trudio da predstavljam građane Crne Gore. Mislim da svi treba što duže da ostanemo u parlamentu čak iako postane parlament miloševićevskog tipa, koji nije izraz volje građana već koruocije”, kazao je on, navodeći da i tu postoje granice.

"Jednom kad se stvar bude počela dešavati na ulici, onda je ona nepovratna. To je očigledno cilj određenih dijelova DPS-a da se iz nemira izbjegne odgovornost za slobodne i fer izbore. Onda više nećemo odlučivati sami nego će nam, poput makedonije, trebati međunarodni posrednici da nas vode. To znači da je Crna Gora na spoljnmom kolosjeku evroatlantskih integracija, problem i nestabilna država u koju neće da ulažu ni investitori pozajmljenih imena”, rakao je on.

Komentarišući ocjene da je u radnu grupu uveo partije koje nijesu učestvovale na izborima, on je rekao da se radna grupa ne može upoređivati sa vldom. On je rekao da se dijalog može voditi i van parlamenta, ali da se ministarstka funkcija dobija na osnovu koalicionog sporazuma a ne korupcije. “Glupost je upoređivati radnu grupu koja ne gazduje sredstvima kao što je 60 miliona budžeta Ministarstva saobraćaja, niti učestvuje u radu savjeta za privatizaciju niti da se Solana procjeni na 800 hiljada je pitanje koje samo po sebi ne spada u ozbiljno”, kazao je on.

Bonus video: