Rakčević: Ako Pozitivna podrži Đukanovića izbori nemaju smisla

"U svom izbornom proglasu 2012. godine Pozitivna je tražila i dobila podršku građana "da smijeni postojeću vlast" DPS –a i upozorila da "glasanjem za vođu, na kratak rok neki pojedinci mogu imati i malu korist" ali da bi to bilo "odustajanje od časti i dostojanstva
80 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.01.2016. 18:34h

Lider DPS-a Milo Đukanović se pred izbore 2012. godine izrugivao da je za ljubav Pozitivne spreman da bude premijer, a ako zar par dana uz ljubav Pozitivne ostane premijer to bi suštinski obesmislilo bilo kakve izbore, kazao je predjsednik Ujedinjene reformske akcije (URA) Žarko Rakčević.

"U svom izbornom proglasu 2012. godine Pozitivna je tražila i dobila podršku građana "da smijeni postojeću vlast" DPS –a i upozorila da "glasanjem za vođu, na kratak rok neki pojedinci mogu imati i malu korist" ali da bi to bilo "odustajanje od časti i dostojanstva". Dakle, kad uprkos pritiscima i ucjenama kao i evidentiranim teškim zloupotrebama državnih resursa DPS izgubi podršku građana u Nikšiću on kupi tu podršku od Draga Đurovića i Pozitivne. Ako u "prijestonici politike DPS-a" u Budvi prifali odbornika na slobodi oni pribave podršku tri eks odbornika Pozitivne. Koji je smisao ove kvazi demokratije i ovog kvazi slobodnog izjašnjavanja građana kad se za malu ili malo veću korist kupuju opozicioni odbornici i poslanici" kazao je Rakčević.

Rakčević je na konferenciji za novinare rekao da je u Crnoj Gori već previše organizovanih kriminalaca i korupcije.

"Ukoliko se suprotno opozicionom izbornom legitimitetu Pozitivne "glasanjem za vođu" odnosno za vladu 25. januara politička korupcija sa lokalnog nivoa oktroiše kao praksa i u državnom parlamentu obesmisliće se i prekinuti i dijalog vlasti i opozicije i rad Radne grupe za pripremu slobodnih izbora. URA smatra da je sa stanovišta osnovnih demokratskih načela legitimiteta tako obezbijeđena podrška vladi neprihvatljiva i ukoliko se to desi akteri tog posla će biti odgovorni za prekid dijaloga i rada radne grupe" kazao je lider URA.

Rakčević je rekao da su u protekle dvije nedjelje imali nekoliko razgovora unutar dijela opozicije sa željom da razmotre kako će reagovati ukoliko Vlada dobije podršku od Pozitivne.

"Ili na neki drugi način koji smatramo nelegitimnim, na koji način bi URA i ostale opozicione partije mogle da reaguju. To će u svakom slučaju biti miran i demokratski način. Mi pripremamo dokument, ako bude scenario koji očekujemo 25. da Vlada dobije podršku poslanika Pozitivne, u tom scenariju mi smatramo da se time obesmišljava rad u Radnoj grupi i dijalog. Na sličnom istorjskom raskršću 1997. godine je napravljen dokument koji je podrazumijevao minimum demokratskih uslova za otklon od jedne politike, velikosrpske, i za iskorak Crne Gore u novu razvojnu fazu ka sopstvenim interesima.

Crna Gora jeste na istorijskoj raskrsnici i mi mislimo da treba napraviti otklon od politike koja se sada vodi, od politike u ekonomskoj sferi koja je oličena u neoliberalizmu i klijentelizmu, u političkoj sferi politike koja je obilježena sa velikim brojem svakodnevnih afera, sa rastom organizovanog kriminala i korupcije i da CG mora krenuti na put oporavaka. To će biti ponuđeno ne samo opozicionim partijama, već svim partijama kako bi došlo do konsenzusa u Crnoj Gori" kazao je on.

Ne može se, kazao je lider URA, činjenica koja je konstatovana i u Crnoj Gori i od strane evropskih partnera, a to je nedostatak povjerenja između vlasti i opozicije, odgovoriti političkim nasilništvom i kupovinom poslanika.

"Mislimo da je to loš put, tako da naša namjera nije da to bude dokument tri političke partije, taj dokument je na ovoj istoriskoj raskrsnici ima namjeru da bude ponušen svim političkim subjektima u Crnoj Gori" rekao je Rakčević.

Upitan kako komentariše to što URA, kao opoziciona partija, odgovor na scenario u kojem bi Vlada opstala priprema sa SDP-om koji je dugo godina u vlasti, Rakčević je rekao da je su jače današnje spone između URA i SDP-a, nego 1997. između SDP-a i DPS-a.

"Mnogo su veće spone sa SDP-om danas, kad već mjesecima pravi distancu od politike DPS-a, nego što su bile spone 1997. tadašnjeg SDP-a čiji sam bio predsjednik sa DPS-om koji je izlazio ispod šinjela Slobodana Miloševića, pa smo zobog procesa u Crnoj Gori rekli zbog procesa u Crnoj Gori dobrodošli na sunčanu stranu ulice. Tako da i tom analogijom možemo reći, SDP je u vrijednosnom sistemu pravi otklon i snosi potpunu odgovornost za 18 godina saučestvovanja. Posebno 2006 poslije referenduma teško se mogu objasniti neki potezi i neosporno je da SDP snosi odgovornost za postojeće stanje u Crnoj Gori. Međutim, ako neko uvidi da to ne ide u pravom smjeru i pravi otklon sa pozicija građanske Crne Gore, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, opet ćemo reći dobrodošli na sunčanu stranu ulice" kazao je lider URA.

Komentarišući razlike sa Demosom Miodraga Lekića u stavu prema članstvu Crne Gore u NATO, Rakčević je kazao da nema dilema dje za njih političko djelovanje Demosa značajno bliže "nego grozdovi kriminalnih grupa koji su i dan danas u okviru DPS-a". "U URA, smatramo, bez idealizacije NATO-a, da je članstvo nešto što je izbor i realna politika. Kakav god bio epilog, odluka će se suštinski, bilo da to bude donešena na demokratski način na referendumu, bilo da bude, takođe shodno našem Ustavu, donijeta odluka u novom sastavu parlamenta, mi ne mijenjamo naše strateške projekte. Ne vidimo da je problem saradnja ako se na demokratski način rješavaju problemi. Naše razmišljanje je vrlo jasno, nemamo dilema da nam je političko djelovanje gospodina Lekića i Demosa značajno bliže nego grozdovi kriminalnih grupa koji su i dan danas u okviru DPS-a" kazao je Rakčević.

Komentarišući poruke lidera Pozitivne Darka Pajovića da bi on rado vidio DPS u opoziciji ali da ne želi da "retrogradni DF dovede na vlast" Rakčević je kazao da je Centralni odbor URA donio zaključke u kojima se, između ostalog, navodi da URA u cilju demokratske i mirne smjene vlasti ostaje otvorena za formiranje postizborne vladajuće koalicije koju bi mogli činiti svi parlamentarni politički subjekti izuzev DPS a.

"Takva vladajuća koalicija za URU je prihvatljiva pod uslovima koji neizostavno obuhvataju vođenje stabilne, transparentne i odgovorne državne politike, snaženje građanske države i zaštitu multietničkog društva, proevropsku politiku posvećenu što skorijem učlanjenju u EU, sveobuhvatne i duboke političke, pravne, ekonomske i obrazovne reforme" kazao je on.

Bonus video: