Pokret za neutralnost o Al-Suvejdiu: Bliži smo NATO, slušamo svaku direktivu SAD

Američke vlasti su u Crnu Goru uputile zatvorenika iz Gvantanama, Abdula Aziza Al-Suvejdia, kojeg su prije osam godina smatrali "pritvorenikom visokog rizika"
5 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Reuters
Gvantanamo, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2016. 12:41h

Čudimo se što bivši pritvorenik američkog zatvora Gvantanamo Abdul Aziz Al-Suvejdi dolazi u Crnu Goru nakon puštanja gdje će "započeti novi život" kako je rekao Pentagon, saopšteno je iz Pokreta za neutralnost Crne Gore.

Američke vlasti su u Crnu Goru uputile zatvorenika iz Gvantanama, Abdula Aziza Al-Suvejdia, kojeg su prije osam godina smatrali "pritvorenikom visokog rizika".

"Uzimajući u obzir da je Gvantanamo poznat kao gulag našeg doba u kojem su vlasti SAD držale i dalje drže mnoge zatvorenike bez optužbe više godina, odričući im osnovna ljudska prava i nerijetko ih podvrgavajući mučenjima, ostaje nejasno zašto je baš ovaj pritvorenik dobio mogućnost da se resocijalizuje u Crnoj Gori. Pokret za neutralnost poštuje pravo na nevinost i činjenicu da Al-Suvejdi nije nikad osuđen za svoja djela, ali ako dokumenta Vikiliksa iz 2008 godine govore da je on "vjerovatno predstavljao prijetnju za SAD, njihove interese i saveznike", te da je bio "trener bombašima Osame bin Ladena", kako je došlo do toga da je on sad bezopasan, da se pokajao, da je postao ateista? Na osnovu kojih dokaza i kojih informacija?", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

U saopštenju se dodaje da veo tajnosti koji obuhvata ovu vijest mora da zabrine svakog.

"Iako pozdravljamo svaki human gest, mora biti istaknuto da je većina bivših pritvorenika Gvantanama otišla u države u kojima su nekad živjeli ili čije državljanstvo posjeduju. Takav je slučaj sa pritvorenikom koji je nedavno došao u Bosnu i Hercegovinu. Pošto Al-Suvejdi nikad nije bio u Crnoj Gori, niti posjeduje naše državljanstvo, šta je ponukalo našu Vladu da baš njega primi i ponudi mu novi dom? Ali znajući koliko često (nikad) naša diplomatija odstupa od onog što joj kaže neki američki podsekretar ili ambasador možemo zaključiti da je ovo isključivo urađeno po stranoj direktivi, što dovoljno govori koliko naša vlast mari za suverenitet naše države. Takođe ostaje pitanje, ako Al-Suvejdi više ne predstavlja opasnost ni po koga i želi da se resocijalizuje, i ako je zapravo sve vrijeme bio nevin, zašto ga SAD nisu primile, obzirom da je standard mnogo veći, mogućnosti mnogo šire nego u maloj Crnoj Gori, naročito ako imamo u vidu da su oni zaslužni za njegove patnje posljednjih godina? Zašto je na Crnoj Gori da ispravlja greške i nepočinstva SAD-a, zar smo mi postali njihova kažnjenička kolonija?", kazali su iz Pokreta za neutralnost.

Iz ove NVO su rekli da približavanjem NATO Crna Gora samo gubi suverenitet.

"Slušaćemo sve što nam se kaže i poštovati mirno bez roptanja svaku direktivu velikih sila, prije svih SAD-a. Navodno ćemo imati pravo sami da odlučimo, a suštinski će te odluke donositi ambasadori i podsekretari SAD-a. Tako ćemo po njihovoj direktivi glasati za bilo koji ratni potez, za otvaranje baza na našoj teritoriji, za učešće u svim mogućim misijama gdje će naši vojnici držati glavu u torbi i tako dalje. Ono što najviše brine u ovoj situaciji je potpuno odsustvo ikakve najave, ikakve konsultacije sa građanima Crne Gore već o ovakvim stvarima moramo saznavati iz stranih medija. Ko zna šta je još skriveno od očiju građana a da je vezano za ulazak u NATO", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: