VDT i Jasavićeva ćute o prijavi: Zaboravili na tužbu protiv Đukanovića

Jasavićeva u martu 2013. podnijela prijavu protiv Đukanovića i DPS-a zbog partijskog zapošljavanja i zloupotrebe državnih resursa
71 pregleda 142 komentar(a)
sjednica, Skupština, Cetinje, Foto: Savo Prelević
sjednica, Skupština, Cetinje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2016. 14:33h

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) još nije odgovorilo na tužbu koju je prije dvije godine potpredsjednica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić podnijela protiv Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog predsjednika Mila Đukanovića.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva “Vijestima” juče nijesu odgovorili koje su mjere preduzeli povodom tužbe Jasavićeve protiv Đukanovića i DPS-a zbog afere “Snimak”, dok iz Pozitivne od prekjuče nema odgovora na pitanje da li im je iz Tužilaštva odgovoreno da li su u toj instituciji postupili po prijavi Jasavićeve i hoće li od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića zahtijevati da reaguje.

Jasavićeva je u aprilu 2013. osnovnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv DPS-a i Đukanovića zbog krivičnog djela povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju. U prijavi, kojom od tužilaštva traži pokretanje krivičnog postupka protiv Đukanovića i DPS-a, ona se pozvala na transkript sjednice Savjeta za praćenje izbornog programa DPS-a i sjednice Predsjedništva te partije organizovanih uoči parlamentarnih izbora 2012. godine.

“Đukanović je sa ostalim funkcionerima DPS-a u sinhronizovanoj akciji zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe, organizovao svojevrsno kršenje propisa Crne Gore na način što su planiranjem i sprovođenjem akcija zapošljavanja isključivo pripadnika DPS-a, uskratili i ograničili pravo na slobodno zapošljavanje na teritoriji Crne Gore pod jednakim uslovima građanima koji nijesu članovi i glasači DPS-a”, navodi se u obrazloženju prijave.

Pozivajući se na podatke Monstata o broju zaposlenih i činjenicu da je za vladajuću koaliciju na izborima 2012. glasalo 45,6 odsto glasača, Jasavićeva je u prijavi upozorila da postoji sumnja da su čelnici DPS-a ograničili slobodu prava na zapošljavanje za 54,4 odsto građana Crne Gore.

Jasavićeva je bila član skupštinskog Anketnog odbora za aferu “Snimak” koji je usvojio tehnički izvještaj jer nije bilo saglasnosti članova tog tijela da je bilo političkih zloupotreba prilikom zapošljavanja. U Izvještaju EK o napretku navodi se da nije bilo političkih konsekvenci zbog afere “Snimak”.

Bonus video: