Mladi CDU: Nedopustivo parlamentarno djelovanje partija i neregistrovanih udruženja građana

Oni navode i da ne dovode u pitanje legitimitet nezavisnih poslanika, već da ukazuju na "neprihvatljiv i lažni status" neparlamentarnih partija i udruženja koji su svojim "nelegitimnim i nelegalnim djelovanjem u "parlamentarnim aktivnostima", političkom životu podarile praksu koja se kosi sa svakom teorijom i sa zdravim razumom"
8 komentar(a)
Cdu, Foto: Facebook.com
Cdu, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 21.01.2016. 13:47h

Parlamentarno djelovanje nekih partija i neregistrovanih udruženja građanja na političkoj sceni Crne Gore, predstavlja svojevrsnu "političku alhemiju", smatraju u Forumu mladih Crnogorske demokratske unije (CDU).

Oni su izrazili protest zbog statusa i djelovanja pojedinih partija i udruženja građana, navodeći da je njima dopušteno da iz "nekorektnih i problematičnih namjera", crnogorski parlamentarni život uvedu u novu praksu.

"Prevedeno na našu političku scenu - politička partija ili grupa građana preko noći iz neparlamentarne dobija status parlamentarne družine. To je nezabilježeni fenomen koji vodi u apsurdnu situaciju u kojoj, kako smo čitali ovih dana, jedno neregistrovano udruženje građana najavljuje svoj "izlazak iz vlasti" na opštinskom nivou - a da nikad nije učestvovalo na izborima!? Niti je uopšte i "ulazila u vlast", već su izvjesni opštinski službenici, iz njima znanih razloga, pristupili toj asocijaciji građana. To se protivi svemu normalnom u parlamentarnoj demokratiji. To su opasni primjeri, koji dopuštaju haos i opštu političku nesigurnost". kazali su iz Foruma mladih CDU.

Oni navode i da ne dovode u pitanje legitimitet nezavisnih poslanika, već da ukazuju na "neprihvatljiv i lažni status" neparlamentarnih partija i udruženja koji su svojim "nelegitimnim i nelegalnim djelovanjem u "parlamentarnim aktivnostima", političkom životu podarile praksu koja se kosi sa svakom teorijom i sa zdravim razumom".

"One svojim učešćem na sjednicama tzv. Radne grupe, kao i skupštinskim odborima, obesmišljavaju cijeli izborni i demokratski proces. Ukoliko je samo dovoljno ‘’prevesti’’ nekog od poslanika u svoje redove, onda ne postoji potreba za održavanjem izbora, niti poštovanjem volje birača. Zbog toga ni iz kuće ne morate izlaziti. Dovoljno je da vam neko pristupi. Kakvi sve mogu biti razlozi za to - posebna je priča. Izgleda da je neophodno podsjetiti cijelu crnogorsku javnost, ali i predsjednika Parlamenta, koji, po svemu sudeći, voli političke egzibicije, da za dobijanje parlamentarnog statusa politička partija mora da ispuni niz uslova – skupi potpise, izađe na izbore, dobije podršku birača, pa tek onda da uđe u skupštinsko zdanje - sa pravom glasa i sa mandatom građana da može donositi odluke", navodi se u saopštanju Mladih CDU.

Oni smatraju da je sve postalo moguće i dozvoljeno, jer "zbrka i pometnja nekome odgovaraju".

Bonus video: