Demokrate Herceg Novi: Projekte u HN bi trebalo da ispita državni tužilac

Gojković i Mustur su danas upozorili i na netransparentost u organizaciji manifestacije Free Kick Master za koju je isplaćeno 69 hiljada eura
63 pregleda 4 komentar(a)
Obrad Gojković, Mirko Mustur, Foto: Slavica Kosić
Obrad Gojković, Mirko Mustur, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.01.2016. 15:14h

Projekat “Herceg Novi - Evropska prestonica kulture 2021”, trebalo bi da ispita državni tužilac, saopštili su na današnjoj konfewrenciji za novinare Obrad Gojković i Mirko Mustur iz odborničkog kluba Demokrate Herceg Novog i najavili da će svu prikupljenz dokumentaciju u kojoj je vidljivo da je prekršen zakon, dostaviti Vladi Crne Gore. Tvrde i da Herceg Novi nema interes da finasira taj projekat.

Gojković je kazao da je za pola godine - u Prvoj fazi projekta “Herceg Novi – evropska prijestonica kulture 2021” i za manifestaciju Free Kick Master, koja nije održana, utrošeno 27o hiljada eura. Na osnovu ugovora o djelu, fizičkim licima u projektu Evropska prijestoinica kulture isplaćeno je oko sto hiljada eura. Gojković je saopštio da je, između ostalih, direktoru projekta Aleksandru Pekoviću isplaćeno 40 hiljada eura, Marku Maršičeviću 30 hiljada, Nilu Petersonu koji je bio i u timu koji je realizovao projekat Liverpul Evropska prestonica kulture 12 hiljada i Darku Brleku predsjedniku Evropske asocijacije festivala 10 hiljada .

“Samo za avionske karte za pola godine za potrebe projekta HN Evropska prijestonica kulture 2021 isplaćeno je preko 26 hiljada eura, a za smještaj i ishranu od 5 do 8 hiljada eura”, naveo je Gojković. On tvrdi da će ove godine isplate biti još veće iako “Opština grca u dugovima, a opštinski budžet će zbog novozaposlenih, iako ih je u lokalnoj upravi i sada višak, biti veći za 400 hiljada eura”.

Iako je zvanično prvo saopšteno da je angažovana Agencija da vodi projekat, naknadno je rečeno da ona ne postoji, ustvrdio je Gojković.

Gojković i Mustur su danas upozorili i na netransparentost u organizaciji manifestacije Free Kick Master za koju je isplaćeno 69 hiljada eura. Tvrde i da nije bio sprovedena tenderska procedura , a manifestacija iako najavljena za maj prošle godine, nije održana.

“Tek nakon što smo mi regaovali, Turistička organizacija Herceg Novi potpisala je sa organizatorom tog događaja -D.O.O “Free Kick Masterom” 4. decembra prošle godine , aneks ugovora, kojim se za novi datum održavanja manifestacije određuje 30-31. maj 2016. godine”, saopštile su Demokrate. Gojković navodi i da je novac za manifestaciju isplaćen na osnovu odluke Izvršnog odbora TO HN, a ne prema odluci Skupštine opštine. Prema nezvaničnim informacijama novac je isplaćen fizičkom licu koje je napustilo Crnu Goru, a ne D.O.O “Free Kick Master.

“Da u lokalnoj upravi radi unutrašnja revizija, ovakve se stvari ne bi mogle dešavati”, tvrdi Gojković uvjeren da u voim, ali i nekim drugim projektima ima posla za Policiju i državnog tužioca. Najavili su da će sa podacima i trošenjem državnih para u Opštini, upoznati sve sindikate privatizovanih firmi, izmedju ostalih, Jadranskog brodogradilišta i Instituta Igalo, kao i MUPa.

Bonus video: