Poslanici EP poručili: Istražite Prvu banku i aferu "Telekom"

Poslanice EP su u amandmanu na Predlog rezoluciju o Crnoj Gori, čiji je autor izvjestilac EP za Crnu Goru Čarls Tanok, izrazile zabrinutost zbog blokade i odlaganja u istragama u vezi sa aferom "Telekom" i KAP-om
120 pregleda 66 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2016. 07:02h

Poslanice Evropskog parlamenta (EP) Ulrike Lunaček i Teri Rajntke pozvale su na otvaranje istrage i gonjenje u slučajevima korupcije na visokom nivou, uključujući istragu o navodnom pranju novca u koje je umiješana Prva banka.

Poslanice EP su u amandmanu na Predlog rezoluciju o Crnoj Gori, čiji je autor izvjestilac EP za Crnu Goru Čarls Tanok, izrazile zabrinutost zbog blokade i odlaganja u istragama u vezi sa aferom "Telekom" i KAP-om. "EP poziva na brz zaključak tih istraga", navodi se u amandmanu Lunaček i Rajntke.

Ove dvije poslanice predložile su da se rezolucijom izrazi zabrinutost načinom na koji Vladine institucije tretiraju parlamentarne odbore. "Izražava se žaljenje što u aferama "Snimak" i "Telekom" javne institucije zabranjuju pristup informacijama poslanicima što ozbiljno škodi parlamentarnom nadzoru i razjašnjavanju činjenica", navodi se u njihovom amandmanu. Rajntke i Lunaček u amandamnu na dio rezolucije koji se tiče korupcije navode da EP treba da naglasi da izvještaji NVO-a i medija ukazuju da postoji mnogo veći broj slučajeva korupcije nego što se trenutno istražuje.

Hrvatski poslanik u EP, Jozo Radoš u amandmanu je naveo da su "slobodni, fer i transparentni naredni parlamentarni izbori krucijalni za demokratsku budućnost Crne Gore". On je, takođe, predložio da se rezolucijom pozove da Crna Gora kriminalizuje nelegalno bogaćenje. Švedski predstavnik Jasenko Selimović predložio je da EP u sklopu poziva da se dobije politički i pravni nastavak afere "Snimak", to bude urađeno prije narednih izbora.

Slovenačka poslanica Tanja Fajon podnijela je amandman na član rezolucije kojim se notira podizanje optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, kojim "ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa ovakvom praksom, posebno kada su u pitanju zvaničnici najvišeg nivoa”.

Predstavnik Bugarske u EP, Andrej Kovačev predložio je da se dokumentom notira kontraproduktivni efekat disproporcionalno niskih kazni za korupciju.

Grči poslanik u EP, Nikos Andrulakis predložio je da se notira da u toku izvještajnog perioda nije bilo novih napada na novinare, ali da izrazi zabrinutost zbog nedostataka u istragama prethodnih slučajeva naslija i zastrašivanja novinara. “EP podsjeća sve medijske kuće da u potpunosti poštuju pravila profesionalnog izvještavanja” navodi se u njegovom amandmanu. Selimović je predložio da EP urgira da sve partije u izbornom procesu imaju jednak pristup javnim medijima.

Kiparski poslanik Takis Hadžigeorgiju traži da se u rezoluciju uvrsti da je od esencijalne važnosti da novinari imaju potpunu nezavisnost od bilo kakvih intervencija, uklučujući i one od strane vlasnika medija.

Holandska predstavnica Marietje Šake amandmanom je pozvala vlast da prekine svako zastrašivanje novinara i medijskih kuća, dok su Lunaček i Rajntke tražile od Vlade da produži mandat Komisiji za praćenje istraga napada na novinare i obezbijedi joj mnogo više informacija. One u tom amandmanu predlažu da se preispita sastav Komisije jer policija i tužioci imaju više od pola članova čime mogu da opstruiraju rad.

Britanska poslanica Nina Džil tražila je da se istraži navodna nelegalna trgovina oružjem i njegovo izvoženje u ratne zone.

Tanok sad pozdravlja dijalog Krivokapića

Autor Rezolucije o Crnoj Gori, Čarls Tanok, pozdravio je inicijativu predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića za političkim dijalogom, što nije pomenuo u originalnom tekstu dokumenta.

Rumunski poslanik Kristian Dan Preda predložio je da se rezolucijom podsjeti da su dijalog i kompromis temelji svakog demokratskog procesa donošenja odluka.

Tanok je podnio i amandman kojim se traži da se istraže svi incidenti sa protesta Demokratskog fronta, uključujući i pretjeranu upotrebu sile, kako je naveo, pojedinih pripadnika policije. U nacrtu rezolucije on je tražio da se istraži prekomjerna upotreba sile policije, ne samo pojedinih pripadnika.

Lunaček i Rajntke su tražile da se incidenti i upotreba sile sa protesta istraže blagovremeno.

Dvije poslanice takođe su tražile da se u Crnoj Gori organizuje referendum o članstvu NATO.

Bonus video: