Krapović: Popović i Lazović prije 18 mjeseci glasali kako je tražio Marović, danas kako kaže Katnić

"Pretumbacije, pravna vratolomija svojstvena DPS-u Budva i raspodjela prostora u TQ Centru Aneksima br.1, br.2 i br.3 su dodatno teško oštetili Opštinu Budva. Ako je tako, a jeste, postavlja se pitanje zašto se danas raskida Aneks br. 4"
91 pregleda 4 komentar(a)
Dragan Krapović, Foto: Demokrate
Dragan Krapović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 19.01.2016. 15:59h

Budvanski odbor Demokratske Crne Gore revoltiran je jer njihovom lideru nije bilo dozvoljeno da prisustvuje sjednici Skupštine opštine, na kojoj je trebalo da bude raskinut aneks IV ugovora lokalne uprave i kompanije Trejd junika.

"Podnijeli smo još 14. januara zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine Opštine Budva sa jednom tačkom dnevnog reda, usvajanje Zaključka koji bi zaštitio imovinu i definisao način ponašanja Opštine u svim slučajevima vezanim za takozvanu Budvansku grupu. Smatramo neophodnim isticanje imovinsko-pravnih zahtjeva prema svim fizičkim i pravnim licima za koja se dokaže da su oštetila Opštinu Budva. Naš zahtjev je odbijen. Potom,dan poslije 15. januara sam kao zainteresovano lice, potpuno u skladu sa Poslovnikom podnio zahtjev da prisustvujem današnjoj sjednici. I taj zahtjev je od strane gospodina Bora Lazovića odbijen. Oba zahtjeva su odbijena uz smiješna i nemušta obrazloženja. Pošto gospodin Lazović kršenjem Poslovnika ne dozvoljava legitimno zainteresovanim licima da na sjednici kažu što misle o predloženoj odluci prinuđeni smo da se na ovaj način obratimo javnosti ", kazao je lider budvanskih Demokrata Dragan Krapović na današnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da je nelegitimni predsjednik opštine Budva predložio raskid Aneks br. 4 Ugovora o projektovanju i gradnji TQ centra i garaže.

"Istine radi, to je jedini po Opštinu povoljan aneks od svih dosad zaključenih. Naime, kako je koji Aneks zaključivan šteta je po Opštinu bivala sve veća i veća, sve do Aneksa br. 4 koji je potpisan usljed pritiska opozicije i javnosti, između ostalih i našeg odbornika Mijomira Pejovića. Osnovni ugovor je i sam bio veoma loš po Opštinu, a valjda kako su rasli apetiti prvaka DPS-a u Budvi ,tako su potpisivani Aneksi. Pretumbacije, pravna vratolomija svojstvena DPS-u Budva i raspodjela prostora u TQ Centru Aneksima br.1, br.2 i br.3 su dodatno teško oštetili Opštinu Budva. Ako je tako, a jeste, postavlja se pitanje zašto se danas raskida Aneks br. 4. Raskida se zato što je na osnovu tog Aneksa upisana fiducija u korist Opštine Budva na oko 4000 metara kvadratnih prostora u TQ centru. U pitanju je 4000 metara kvadratnih nedovršenog prostora u takozvanoj "Lameli C" i upravo za te prostore se sumnja da pripadaju samo formalno kompaniji Trade Uniqe i gospodinu Latinoviću, a u stvari pripadaju prvacima DPS-a koji su optuženi u slučaju TQ Plaza", naglasio je Krapović.

On je zapitao zašto baš tih 4000 metara kvadratnih sada ulazi u trampu tužilaštva i gospodina Latinovića kada Opština Budva treba samo da sačeka da isteknu rokovi predviđeni Aneksom br. 4 i prostore može uknjižiti na sebe.

"Raskidom Aneksa br.4 Trade Unique i gospodin Latinović nemaju više obavezu da sagrade garažu niti posljedice zbog toga, tako da ako se sve ovako završi gospodin Latinović i ostali optuženi mogu biti vrlo zadovoljni postignutim. Ako gospodin Latinović priznaje da je šteta po Opštinu Budva iz tog posla 19,5 miliona eura, zašto onda tu štetu ne plati u novcu koji nam je prijeko potreban ili nekim drugim nekretninama. Ne ,oni to plaćaju sa ukupno 8000 metara kvadratnih u TQ Centru, od kojih su 4000 metara kvadratnih već faktički u vlasništvu Opštine. Sada kao posljedicu svega toga, nelegitimni predsjednik Opštine Srđa Popović zauzima stav da niko od njegovih partijskih drugova nije ustvari oštetio Budvu, već je po njemu to jedino uradio gospodin Latinović, pritom zaboravljajući da su neki od njih nedavno priznali krivicu. Mi imamo problem sa takvim pristupom i nećemo podržati predloženu Odluku. Nećemo je podržati iz mnogo razloga. Prije svega,nećemo učestvovati u još jednoj farsi i degradaciji Skupštine Opštine Budva. Ovo sada je prekrajanje istine o onome što se dešavalo u Budvi u zadnjih 10-ak godina. Sada isti odbornici DPS-a koji su glasali za Osnovni ugovor i sve Anekse, uključujući i bivšeg šefa odborničke grupe DPS-a Srđu Popovića, koji je digao ruku za taj isti Aneks br.4 prije 18 mjeseci, treba da se pospu pepelom i po principu "pljuni pa poliži" raskinu Aneks br.4", kazao je Krapović.

On je upitao Popovića i Lazovića da li su i tada prije 18 mjeseci znali da Aneks br.4 služi za prikrivanje krivičnog djela, kako stoji u obrazloženju današnje Odluke.

"Takođe,ništa ne insinuiramo, ali moramo navesti nekoliko činjenica zbog kojih ne vjerujemo u ovakav pristup, kako DPS-a Budva tako i tužilaštva i sudova u Crnoj Gori. Prvo,na jednoj strani imamo optužene,od kojih su neki već priznali krivicu u više predmeta, skoro svi su članovi DPS-a. Drugo, imamo oštećenu Opštinu Budva, koju predstavlja nelegitimni predsjednik Opštine Srđa Popović, takođe iz DPS-a,koji je glasao za ovaj vrlo štetan posao, a i druge štetne poslove. Gospodin Popović ima partijsku i privatnu relaciju sa optuženima i stav da oni nisu oštetili Budvu, ako nije tako neka nas demantuje. Treće imamo Specijalno tužilaštvo ,koje opet svu štetu u ovom poslu locira kod Trade Uniqa i gospodina Latinovića, zaključuje sporazume u kojima se saglašavaju o kaznama koje su smješne za članove kriminalne grupe koja je oštetila Budvu za zasad 50-ak miliona eura. Tu je na čelu gospodin Katnić, koji opet ima privatnu relaciju sa gospodinom Popovićem, opet kažemo ako nije tako, neka nas demantuju. I četvrto,imamo Viši sud koji treba da potvrdi ili odbije te Sporazume i da donese presude u svim tim slučajevima. Tamo imamo gospodina sudiju Savića, koji je u vrijeme izvršenja krivičnih djela bio Osnovni državni tužilac u Kotoru i koji nijednu, od strane opozicije u Budvi podnešenu krivičnu prijavu, nikad nije procesuirao. Opet kažemo,ništa ne insinuiramo ali previše je sumnje i nedoumica. Istrage su tajne, sporazumi su tajni, hapse se čistačice, niko iz DPS-a nije oštetio Budvu, kazne su blago rečeno neadekvatne,pogotovo za javne funkcionere koji treba da budu kažnjeni rigoroznije nego ostali. Ne znamo ni šta Skupština Opštine Budva poništava ovakvim odlukama, ko to od nje traži i ko o tome odlučuje. Sve treba da se završi sa što manje posljedica po sve uključene. Takav pristup ne prihvatamo, i na današnjoj sjednici ćemo zbog građana traziti odgovore na ova i još neka pitanja, ali mi kao ozbiljan i odgovoran politički subjekt ne mozemo glasati za nešto u šta nismo sigurni za razliku od DPS-a Budva, gospodina Bora Lazovića i gospodina Srđe Popovića koji su prije 18 mjeseci glasali kako traži Sveto Marović, a danas glasaju kako traži gospodin Katnić", zaključio je Krapović.

Bonus video: