Katnić ključan u izboru šefa specijalnog policijskog tima

"Smatramo da je uloga glavnog specijalnog državnog tužioca u procesu postavljenja rukovodioca policijskog odjeljenja ključna, zbog činjenice da on postupa po nalogu glavnog specijalnog tužioca", rekla je "Vijestima" pomoćnica ministra pravde Marijana Laković-Drašković
97 pregleda 30 komentar(a)
Zoran Pažin, Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Zoran Pažin, Milivoje Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.01.2016. 17:55h

Ministarstvo pravde očekuje da se uskoro izabere rukovodilac specijalnog policijskog tima i da se odjeljenje, koje će voditi istrage pod nadležnošću Specijalnog tužilaštva, popuni kvalifikovanim policijskim kadrom, rekla je pomoćnica ministra pravde Marijana Laković-Drašković.

"Ministarstvo pravde nije planiralo izmjene Zakona o specijalnom državnom tužilastvu, jer smatramo da se radi o dobrom zakonskom rješenju. Smatramo da je uloga glavnog specijalnog državnog tužioca u procesu postavljenja rukovodioca policijskog odjeljenja ključna, zbog činjenice da on postupa po nalogu glavnog specijalnog tužioca", rekla je pomoćnica ministra "Vijestima".

Već mjesecima traje spor direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića oko rukovodioca policijske jedinice, koja će raditi sa Specijalnim tužilaštvom. Po Zakonu o specijalnom tužilaštvu, direktor predlaže a tužilac daje saglasnot na izbor te osobe, ali se Katnić i Stojanović spore oko konkretnih imena.

U Ministarstvu pravde nezvanično kažu da nijesu čuli ozbiljnu argumentaciju o tome šta je problematično obijema stranama.

Da bi Specijalno tužilaštvo moglo da radi, SNP priprema predlog zakona o izmjenama Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, kojim će predložiti da glavni specijalni tužilac postavi rukovodioca specijalnog policijskog odjeljenja bez ičije saglasnoti.

"Time bi se dobilo u jasnoći postavljanja i rada policijskog odjeljenja, čiji rukovodilac za rad odgovara glavnom specijalnom tužiocu, odnosno Specijalnom tužilaštvu. Jer članom 27 Zakona o specijalnom tužilaštvu, službenik iz policijskog odjeljenja postupa po nalogu glavnog specijalnog tužioca, odnosno specijalnog tužioca”, rekla je “Vijestima” članica odbora za politički sistem i pravosuđe Danka Marković (SNP).

Hrvatski Zakon o USKOK-u, koga je crnogorsko Ministartsvo pravde selektivno kopiralo, ne predviđa način izbora šefa specijalnog tima jer je sve to posao policije.

"U Hrvatskoj je pri Ravnateljstvu policije MUP-a posebno ustrojen Policijski odsjek za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) koji prati i izučava pojavne oblike korupcije i organizovanog kriminaliteta, te sprovodi složenija kriminalistička istraživanja korupcije i organizovanog kriminaliteta na nacionalnoj razini u saradnji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta", piše u odgovoru Sergeja Abramova, portparola Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

USKOK : Nema odavanja službene tajne ako je u javnom interesu

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić najavio je da će tražiti od Ministarstva pravde da pripremi predlog izmjena Zakona o specijalnom tužilaštvu, kako bi se propisala krivična odgovornost za odavanje podataka iz istrage.

On je rekao da bi rješenje trebalo da bude kao uZakonu o USKOK -u, kojim je propisano da se bez odobrenja direktora USKOK -a, odnosno glavnog tužioca, ne smiju objaviti podaci o krivičnim predmetima što se tertira kao odavanja službene tajne.

U Kaznenom zakonu Hrvatske za to je zaprijćeno do tri godine zatvora, ali i abolicija od odgovornosti ako je učinjeno u “pretežno javnom interesu”.

Bonus video: