Jasavić o povjerenju Vladi: Sve opcije su u igri

Na pitanje gdje vidi Pozitivnu nakon glasanja o povjerenju Vladi, Jasavić je kazala da je vidi „onamo gdje je i uvijek bila, na strani državnih interesa i svojih programskih principa, posvećenu rješevanju ogromnih socijalnih nepravdi“.
110 pregleda 180 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.01.2016. 12:42h

Pozitivna Crna Gora održaće tokom ove sedmice široke unutarpartijske konsultacije u vezi sa predstojećim glasanjem o povjerenju Vladi, koje će rezultirati odlukom članova Glavnog odbora (GO), kazala je zamjenica predsjednika te stranke, Azra Jasavić, navodeći da su sve opcije moguće.

Ona je naglasila da Pozitivna nije pravila nikakve dogovore ni sa kim, ni sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), ni sa opozicijom, i da će se odgovorno i ozbiljno odnijeti prema toj inicijativi, rukovodeći se, prije svega, državnim interesima, ali i programskim ciljevima stranke.

„Tokom ove sedmice biće održane široke unutarpartijske konsultacije, koje će na kraju rezultirati stranačkom odlukom koja će biti obavezujuća i prestavljaće slobodno izraženu volju onih koji u konačnom donose odluku o tome – članova GO“, kazala je Jasavić agenciji MINA.

Prema njenim riječima, vladajuće elite su se posljednjih mjeseci ponašale krajnje neodgovorno i borile za svoje uskostranačke interese, dok su u toku bili ključni momenti za trajno spoljnopolitičko pozicioniranje Crne Gore, odnosno dobijanje pozivnice za NATO.

„Iako opoziciona stranka, mi smo od neodgovorne koalicione vlasti čuvali političku stabilnost, i dobro je da su ključevi te stabilnosti bile, i još uvijek jesu, u našim rukama“, kazala je Jasavić.

Danas se, kako je navela, niko iz vlasti neće zapitati šta bi se desilo da se Pozitivna tada ponijela drugačije, da li bi bilo pozivnice i „da li bi neki drugi vjetrovi duvali iznad i u samoj Crnoj Gori“.

„To je naša najveća satisfakcija – što vučemo poteze koji znače dugoročnu korist i stabilnost za našu državu“, rekla je Jasavić.

Ona je naglasila da Pozitivna nije pravila nikakve dogovore ni sa kim, ni sa DPS-om ni sa opozicijom.

Kako je rekla, Pozitivna je stranka koja donosi odluke tamo gdje treba – na stranačkim organima. „I sva nagađanja šta će biti naša konačna odluka na tu temu su razumljiva i dozvoljena, ali u ovom momentu su potpuno nutemeljena i proizvoljna“.

„Što se nas tiče, sve opcije su u igri. Kao ozbiljna stranka svakako ćemo temeljno razmotriti sve posljedice naših odluka, bez obzira ko će podržati, a ko ne sadašnju Vladu. Kada kažem da ćemo voditi računa o posljedicama odluke, mislimo na posljedice po državu i njene interese“, poručila je Jasavić.

Upitana kakav će biti odnos Pozitivne prema opozicji nakon glasanja o povjerenju Vladi, ona je odgovorila da će biti isti kao i prije glasanja.

„U nama će imati saveznike za sve predloge koji su u interesu države i protivnike za sve što je protiv Crne Gore“, kazala je Jasavić.

Na pitanje kako komentariše ocjenu lidera Demosa da bi opozicioni poslanici koji bi podržali Vladu takvim glasanjem obezbijedili sebi „trajno negativno mjesto u istoriji, od kojih se ni njihovi potomci ne bi lako oporavili“, Jasavić je rekla da je mislila da je „doba kletvi i proklinjanja za nama, ali izgleda da ipak nije“.

Pozitivnoj su, kako je kazala, strane ideje koje u osnovi žele da žigošu naredne generacije. „To je filozofija koja je 1938. iznjedrila Kristalnu noć u Njemačkoj, kada su Jevreji plaćali „grijehe“ svojih predaka, a na našem prostoru ta ideja je 90-ih izrodila rat, etnička čiščenja, deportacije, nacionalnu segregaciju, najradikalnije vidove vjerske netolerancije i najmračinje zločine koje je Evropa vidjela nakon Drugog svjetskog rata“.

„Mi očekujemo da se oni koji su, recimo, do 2003. bili eksponenti te politike, makar zastide, ako neće da traže oprost. I neće biti nikakvog razloga da se stigmatizuju njihovi potomci. I njihovim i našim potomcima će Pozitivna ostaviti društvo jednakih šansi u kojem se neće praviti razlike koje oni kroz svoju politiku baštine“, navela je Jasavić.

Ona je kazala da su u Pozitivnoj ponosni na svoje pretke.

„A šta god uradili, našim potomcima ćemo ostaviti zavještanje na koje će biti ponosni, jer radimo ono što je u njihovom najboljem interesu“, naglasila je Jasavić.

Na pitanje gdje vidi Pozitivnu nakon glasanja o povjerenju Vladi, Jasavić je kazala da je vidi „onamo gdje je i uvijek bila, na strani državnih interesa i svojih programskih principa, posvećenu rješavanju ogromnih socijalnih nepravdi“.

„Očigledno je da oni koji ne znaju gdje su, projektuju Pozitivnu onamo gdje se ona ne nalazi – u sitnim i ličnim interesima“, rekla je Jasavić.

Pozitivna je, kako je navela, svojim osnivačkim aktima „postavila magistralu koja se mora slijediti ako želimo da Crna Gora bude stabilno, bogato i prosperitetno društvo“.

„Mi imamo namjeru da slijedimo te smjernice, a da li će se to nekome dopasti ili ne, za nas zaista nije od primarnog značaja“, poručila je Jasavić.

Bonus video: