IA: Nejasno je da MVPEI ima "nezavršene djelove" o izvještaju EK

"Naša reakcija je rukovođena pitanjem ”da li ste sami odlučivali o pristupu dokumentu koje 'nije Vaše vlasništvo'” budući da upravo takav zaključak proizilazi iz odgovora MVPEI"
55 pregleda 0 komentar(a)
Euro, novac, korupcija, Foto: Shutterstock
Euro, novac, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2016. 17:24h

Institut Alternativa (IA) je, povodom odgovora Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) da Izvještaj Evropske komisije o korupciji na lokalnom novou još nije završen, saopštio da su još u avgustu dobili od resora odgovor i stav EK da su izvještaji ekspertskih misija njeno vlasništvo, ali da će povodom svakog sljedećeg zahtjeva odlučiti da li će taj konkretan izvještaj učiniti dostupnim zainteresovanoj strani ili ne.

IA se, kako navode, obratio MVPEI 31. decembra 2015. godine tražeći izvještaj ekspertske misije koja se odnosila na korupciju na lokalnom nivou.

"Odgovarajući na naš zahtjev, MVPEI kaže da je izvještaj označen stepenom tajnosti ”interno” i da ga zbog toga ne možemo dobiti. Nismo, dakle, dobili informaciju šta je EK odlučila povodom ovog konkretnog izvještaja, već da se zahtjev odbija jer je dokument tajan. Dodatno, iz navoda ”i pored toga što smo znali da traženi izvještaj još nije završen” nejasno je da li MVPEI ima te ”nezavršene djelove” budući da, ako je odgovor negativan, onda je njihovo obrazloženje trebalo da bude da nisu u posjedu traženog dokumenta", navode iz IA.

MVPEI, kako dodaju, nije u odgovoru navelo da je EK kontaktirana, niti da Komisija faktički nije odbila zahtjev IA, već da je odgovorila da dokument još nije završen.

"Naša reakcija je rukovođena pitanjem ”da li ste sami odlučivali o pristupu dokumentu koje 'nije vaše vlasništvo'” budući da upravo takav zaključak proizilazi iz odgovora MVPEI. Nakon saopštenja MVPEI tražili smo dostavljanje mišljenja EK po našem zahtjevu na upit MVPEI a u vezi sa izvještajem o korupciji na lokalnom nivou (kopija zahtjeva u prilogu), budući da nam ono ranije nije dostavljeno na uvid, niti smo znali da postoji", kazali su iz IA.

IA će, kako navode, nastaviti da instistira na potpunom otvaranju procesa pregovora kako prema nadležnim institucijama, tako i obraćanjima Evropskoj komisiji uz objašnjenje zašto je važno da dozvoli uvid u svoje izvještaje uz zaštitu podataka o ličnosti i istragama.

Bonus video: