Pejović: Sprema se “Snimak” u Glavnom gradu

Pejović je dodao da kako bi se obezbjedilo elementarno, civilizacijsko i ustavno pravo na zaposlenje, u aktuelnim okolnostima, neophodno je prije svega eliminisati političke kriterijume, koji su u dosadašnjoj praksi imali dominantan značaj
192 pregleda 3 komentar(a)
Boris Pejović, Foto: Demos
Boris Pejović, Foto: Demos
Ažurirano: 16.01.2016. 12:04h

Upravna inspekcija Ministarstva unutrašnjih poslova je početkom novembra konstatovala nezakonitosti prilikom zapošljavanja 45 službenika u organima podgoričke lokalne samouprave, kazao je odbornik Demosa u Skupštini Glavnog grada Boris Pejović.

Pejović dodaje da je bez obzira na postojeći nalaz, a imajući u vidu da je izborna 2016. godina, Glavni grad od sredine decembra prošle godine raspisao oglase za popunu 22 radna mjesta u organima uprave i stručnim službama. "glasi su raspisani za Sekretarijat za finansije, Centar za informacioni sistem (CIS), Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj. Glavni grad je raspisao i oglas za pomoćnika glavnog administratora", kazao je Pejović.

"Očigledno da se recept iz afere „Snimak“ uveliko priprema u službama Glavnog grada. Zar nije simptomatično da se pred svaku provjeru izborne volje građana, tempirano javlja jednokratna potreba za ljudske resurse i senzibilitet za veliku stopu nezaposlenosti, i to u organima, koji su pod strogom i disciplinovanom kontrolom partija na vlasti? Sa druge strane, nije li poražavajuća spoznaja da u međuvremenu nijedan od 61 visokoškolca u upravi Glavnog grada kroz Program za stručno osposobljavanje nakon isteka pripravničkog staža nije zaključio ugovor na neodređeno? Ovaj podatak se odnosi na period od 2012. godine, nakon završenih parlamentarnih izbora do prije par mjeseci. Navedena činjenica je očigledan primjer selektivnog i diskriminatorskog pristupa, koji se tradicionalno primjenjuje zloupotrebom državnih resursa. Na taj način se vrši, profesionalna, radna, politička, nacionalna diskriminacija građana, čiji je presudni nedostatak drugačije političko opredjeljenje", rekao je Pejović.

Pejović je dodao da kako bi se obezbjedilo elementarno, civilizacijsko i ustavno pravo na zaposlenje, u aktuelnim okolnostima, neophodno je prije svega eliminisati političke kriterijume, koji su u dosadašnjoj praksi imali dominantan značaj.

"Zato je uz potpunu implementaciju izborne regulative, neophodna i puna primjena dogovora političkih lidera, koji se odnosi na delegiranje opozicionih predstavnika u upravnim odborima i sekretarijatima javnih službi. Prelazna vlada kroz ministarske pozicije ne garantuje eliminisanje zloupotrebe državnih resursa i obezbjeđivanje fer i demokratskih uslova, ukoliko se prethodno kontrola svih lokalnih i državnih resursa ne obezbijedi po „dubini“, kazao je Pejović.

Bonus video: