Egzodus Albanaca iz Crne Gore

Albanska dijaspora ukazuje na položaj sunarodnika
7824 pregleda 15 komentar(a)
Poseban problem imaju građani Ulcinja sa Morskim dobrom: Đonaj, Foto: Flickr/new York City Council
Poseban problem imaju građani Ulcinja sa Morskim dobrom: Đonaj, Foto: Flickr/new York City Council

Položaj Albanaca u Crnoj Gori je nepovoljniji nego u Jugoslaviji zbog čega se predstavnici te nacionalne manjine sve češće iseljavaju, ocijenili su predstavnici organizacija albanske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Kako je prenio portal Malsia.org oni su na sastanku sa američkim kongresmenom Eliotom Endželom ocjenili da su Albanci u Crnoj Gori “žrtve državnog pritiska”.

“Albance ne zapošljavaju u državnoj administraciji iako im to garantuje Ustav Crne Gore i zakoni. Oni su u većoj identitetskoj krizi nego u vrijeme Jugoslavije i postoji rizik od njihovog nestanka na tim prostorima. Zbog toga možemo reći da je na djelu egzodus Albanaca iz Crne Gore”, kazao je predstavnik albanskih organizacija Mark Đonaj.

Đonaj je član gradskog vijeća Njujorka i, na sastanku koji je organizovan u Bronksu, predstavljao je albanske organizacije iz Crne Gore. Sa Endželom, koji je aktivan albanski lobista u Kongresu, razgovarali su i predstavnici organizacija albanske dijaspore iz Makedinije. Albanski portal navodi da je Đonaj kongresmenu iznio podatke koji ukazuju na, kako je kazao, sistematsku diskriminaciju Albanaca u Crnoj Gori.

“Nad Albancima se sprovodi ekonomski pritisak zbog klojeg sve češće napuštaju domove i odlaze u inostranstvo. Država im konfiskuje imovinu, zatvaraju im hotele zbog čega je 400 ljudi ostalo bez posla. Njihovim firmama ugrožavaju poslovanje visokim novčanim kaznama, što ih dovodi do bankrota. Poseban problem imaju građani Ulcinja sa Morskim dobrom”, kazao je Đonaj.

Predstavnici albanskih organizacija i ranije su ukazivali na loš položaj te nacionalne manjine u Crnoj Gori, zbog čega su organizovali demonstracije tokom posjeta crnogorskih zvaničnika SAD.

Članovi najvećih organizacija dijaspore su, između ostalog, protestovali kada su SAD posjetili tadašnji predsjednik Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović. Istovremeno, albanski zvaničnici iz regiona izražavali su zadovoljstvo položajem sunarodnika.

Premijeri Albanije i Kosova Edi Rama i Ramuš Haradinaj hvalili su odnos crnogorske vlasti prema Albancima i ohrabrivali ulazak albanskih političkih partija u vladajuću koaliciju.

Bonus video: