DPS-u treba opozicija da smijeni Krivokapića

SDP glasanjem protiv Vlade postaje opozicija DPS-u koji mora naći dva poslanika opozicije za smjenu Krivokapića i Konjevića
137 komentar(a)
Raško Konjević, Ranko Kivokapić, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Ranko Kivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.01.2016. 06:35h

Demokratska partija socijalista (DPS) će morati da obezbijedi podršku najmanje dva opoziciona poslanika ukoliko želi da smijeni predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića a podrška opozicije biće joj potrebna i ukoliko premijer Milo Đukanović zatraži razrješenje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića.

Socijaldemokratska partija (SDP) najavila je da će na sjednici 25. januara glasati protiv povjerenja Vladi čime će i formalno postati opoziciona stranka, ako Đukanovićev kabinet dobije povjerenje uz podršku nekog iz opozicije, najvjerovatnije Pozitivne. Zbog toga mediji bliski DPS-u i politički sateliti te partije danima najavljuju smjene Krivokapića i Konjevića.

Ustavom je definisano da ministar može sam ponuditi ostavku, ali i da predsjednik Vlade može predložiti Skupštini njegovo razrješenje. Ukoliko premijer zatraži smjenu člana Vlade on parlamentu mora dostaviti pisani zahtjev sa obrazloženjem. Uredbom o Vladi, kojom se definišu odnosi u njoj, premijer bi mogao tražiti razrješenje ministra “ukoliko ne sprovodi program i politiku vlade ili ukoliko je propustio da sprovede mjere koje su od njega tražene”.

Dok bi u slučaju povlačenja parlament samo konstatovao Konjevićevu ostavku, o inicijativi za razrješenje mora se raspravljati u parlamentu sa pravom ministra da učestvuje u raspravi.

Za njegovu smjenu bi, uz 39 poslanika DPS-a, Liberalne partije, manjinskih stranaka i bivših kolega Damira Šehovića i Mića Orlandića morala da glasaju i dva opoziciona poslanika, kojima bi to dodatno otežalo poziciju jer bi Konjević u tom momentu predstavljao jedinog predstavnika opozicije u Vladi.

Predstavnici opozicionih partija morali bi da stanu uz DPS i u slučaju da, nakon sjednice na kojoj će se raspravljati o povjerenju vladi, iz Đukanovićeve partije ili njenih koalicionih partnera zatraže Krivokapićevu smjenu.

Prema poslovniku, parlament može tražiti razrješenje dužnosti predsjednika Skupštine prije isteka mandata. Poslovnikom je predviđeno da inicijativu za smjenu ili kandidata za šefa parlamenta može predložiti najmanje 10 poslanika. U slučaju smjene parlament mora na istoj ili najkasnije na narednoj sjednici započeti postupak izbora novog šefa parlamenta. Do izbora novog predsjednika funkciju šefa Skupštine obavlja potpredsjednik parlamenta iz kluba sa najvećim brojem poslanika što je u crnogorskom parlamentu Milutin Simović.

Dok bi Konjevića i Krivokapića raskid saveza sa DPS-om sigurno koštao funkcija, većina njihovih partijskih kolega u administraciji može biti mirna.

Tako funkcioneri i državni službenici, koji su izabarni na konkursu, ne mogu biti otpušteni nakon raskida koalicije. Dok, primjera radi, Krivokapićevom smjenom ističe mandat svim članovima njegovog kabineta, savjetnici ministra ili direktori državnih preduzeća i javnih ustanova ne mogu biti smijenjeni, dok bi bez angažmana ostali članovi upravnih odbora.

Dio smijenjenih funkcionera godinu nakon smjene imaju pravo na nadoknade.

Bonus video: