Đeka o krizi vlasti u Ulcinju: Cungu da ode i zatraži oprost

Nikada nisam bio prepreka za bilo kakav politički dogovor, odgovorio je Đeka na pitanje da li će podnijeti ostavku
69 pregleda 7 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Vijesti
Fatmir Đeka, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.01.2016. 14:44h

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka ocijenio je da bi lider Force Nazif Cungu trebalo da podnese ostavku, u interesu vladajuće koalicije i grada.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li će podnijeti ostavku, budući da vladajuća koalicija više ne postoji nakon što je Građanski pokret URA istupio iz vlasti, Đeka je kazao da on lično nikada nije bio prepreka za bilo kakav politički dogovor i dobrobit grada.

“Ali, u ovom slučaju radi se samo o pokušaju Force da se preusmjeri odgovornost na konstruktivnog partnera, nakon što je propala njihova inicijativa da mi se izglasa nepovjerenje, a potom i blokira život u opštini. Zato bi u najboljem interesu naše koalicije i opštine bilo da njihov lider podnese ostavku i zatraži oprost od građana Ulcinja”.

Vlast u Ulcinju od januarskih izbora 2014. činili su Forca sa osam odbornika, koalicija oko Đekine Demokratske partije sa sedam i dva odbornika URA.

URA je juče saopštila da više nije konstituent vlasti.

Đeka je kazao da još ništa zvanično nije dobio od URA, ali da će se njegova partija i koalicija svakako izjasniti o tome:

“Imali smo kvalitetnu saradnju na svim nivoima vlasti”.

Đeka je istakao da je izvršna vlast sa njim na čelu učinila sve što je bilo u njihovoj ingerenciji, “pa i više od toga da se donese rebalans budžeta za prošlu godinu, kako bi se u zakonskoj proceduri koristila sredstva od kredita za koji je garancije dala Vlada“.

“Čak ni to nije bilo dovoljno čelnicima Force. Igrali su na pogrešnu kartu i nanijeli ogromnu štetu Opštini, radnicima lokalne samouprave i javnih preduzeća. To znači i cjelom gradu i vjerujem da su toga čak i oni svjesni. Uspjeli su da privremeno blokiraju opštinske finansije, ali sam siguran da ćemo uskoro imati rješenje za to”.

Đeka kaže da su čelnici Force neiskreno ušli u koaliciju i u kontinuitetu obesmišljavali rad izvršne vlasti:

“Kada su postali svjesni da mi znamo da upravljamo i da ova vlast funkcioniše, krenuli su sa gotovo svakodnevnim optužbama na moj rad. Pri tom su namjerno zaboravili da imaju najvažnije resore u vlasti, poput finansija, urbanizma, žaštite imovine, komunalne djelatnosti i drugo i da su i te kako odgovorni za sve što se radi”.

Na optužbe Force da je njegov kabinet značajno prekoračio budžetom planirana sredstva, Đeka je odgovorio da to nije tačno:

“Ona postoje u zakonom propisanim granicama jer su produkt mog angažovanja i aktivnosti koje smo imali tokom prošle godine”.

Naglasio je da njegova partija i koalicija imaju korektne odnose sa DPS-om.

Naveo je da je njegova partija spremna i za vanredne izbore i za prekompoziciju vlasti:

“Znamo kako smo radili i vjerujemo u slobodnu volju građana. Prema tome, ostaje nam da vidimo što će biti sa predlogom koji smo prije gotovo dva mjeseca uputili DPS-u”.

U odvojenim pregovorima sa DPS-om, Cungu je najjačoj partiji ponudio mjesto predsjednika Skupštine, a Đeka prvu fotelju grada.

Vanredna sjednica SO Ulcinj, na zahtjev Đeke, biće održana u ponedjeljak.

Na dnevnom redu biće samo odluka o privremenom finansiranju Opštine dok ne donesemo budžet za ovu godinu, kazao je predsjednik Skupštine Fuad Hadžibeti.

Cungu nije spreman da govori, za DPS u fokusu rasprava o povjerenju Vladi

Cungu je “Vijestima” kazao da sada nije spreman da odgovori na pitanja o aktuelnoj političkoj situaciji u gradu, jer je još na odmoru.

Šef ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić nije odgovarao na pozive novinara. Sagovornik “Vijesti” iz vrha ulcinjskog DPS-a kazao je da Ulcinj trenutno nije u fokusu te partije, dok se ne okonča sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o povjerenju Vladi premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: