Demokrate traže hitnu sjednicu lokalnog parlamenta u Budvi

Oni su zapitali zašto Opština Budva odmah ne pokrene parnične postupke za nadoknadu štete protiv svih koji su pravosnažno osudjeni ili su priznali da su oštetili budžet Opštine Budva
61 pregleda 4 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2016. 14:43h

Budvanski odbor Demokratske Crne Gore danas je podnio inicijativu za zakazivanje sjednice Skupštine opštine Budva po hitnom postpku, sa zahtjevom das a donese Zaključak o uslovima i načinu zaštite imovine opštine Budva.

Inicijativu potpisuju tri odbornika u Skupštini Opštine Budva i to su Lucija Đurašković (DEMOS), Radosav Tomović ( URA) i Mijomir Pejović iz Demokratske Crne Gore.

“Na ovakav potez smo se svi zajedno odlučili zbog namjere DPS-a da preko nelegitimnih vlasti odlučuje i vaga ko će od optuženih fizičkih i pravnih lica i koliko platiti štetu nastalu po Opštinu Budva.Najnovija namjera nelegitimnih vlasti je da raskine Aneks br.4 Ugovora o gradnju TQ centra u Budvi,kako bi se stvorile formalno-pravne predpostavke da Trade Unique i gospodim Mirko Latinović potpišu Sporazume o priznanju krivice. Poštovani gradjani,u ovakvom pristupu ima mnogo elemenata trgovine,diskriminacije i politike”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Oni su zapitali zašto Opština Budva odmah ne pokrene parnične postupke za nadoknadu štete protiv svih koji su pravosnažno osudjeni ili su priznali da su oštetili budžet Opštine Budva.

“Zašto Skupština opštine Budva ne poništi i ostale poslove koje je glasanjem odobrila i u kojima je nanesena šteta Opštini Budva,a koji su predmet drugih Sporazuma o priznanju krivice,kao i zbog čega i tu nije potrebno da se Skupština glasanjem odredi prema tim slučajevima. Aneksom br 4 je predvidjena izgradnja garaže kao obaveza Trade Uniqua prema Opštini Budva i na osnovu toga je upisana fiducija na prostorima u TQ centru koje je opština procjenila na 8 miliona eura,a specijalno tužilaštvo na 6 miliona eura,prostorima koje Opština može odmah uzeti u vlasinštvo obzirom da garaža nije izgradjena ,a sa istih prostora se raskidanjem aneksa skida fiducija i onda postaju dio 19,50 miliona štete koju su gospodin Latinović i Trade Unique pristali da plate.To znači da 8 ili 6 miliona eura od 19,5 miliona eura štete na koju se poziva tužilaštvo već u vlasništvu opštine Budva.Ako već opština uzela te prostore,zašto gospodin Latinović i Trade Unique ne plate 19,50 miliona drugim prostorima ili novcem”, navode u saopštenju Demokrata Budve.

Kako dodaju “zašto nema pravilne raspodjele prostora po spratovima u TQ centru, odnosno zašto opština nije dobila 25 odsto od svakog sprata u TQ centru, što joj pripada”

Kako dodaju “zašto nema pravilne raspodjele prostora po spratovima u TQ centru, odnosno zašto opština nije dobila 25 odsto od svakog sprata u TQ centru, što joj pripada”.

“Zašto se ne uzme u obzir i šteta koja je nastala zbog neizgradjene garaže u smislu dobiti koju je Parking Servis Budva gazdovanjem istom mogao prihodovati gradu. Kako je podijeljeno zemljište ispod objekta i zašto su kao posledica toga sve terase i zajednički prostori pripali Trade Uniqu. Zašto u štetu nije ukalkulisana ugovorna kazna za kašnjenje i predaju u posjed nedovršenih prostora,od kojih neki i dan danas nisu završeni. To su poštovani gradjani samo neka od pitanja za vlast u Budvi,DPS i Specijalno tužilaštvo,i zato smatramo da je ovo politički motivisano,te smatramo da se ne radi o procesima koji imaju za cilj pravičnost i pravdu već imaju druge motive.Isti ovi odbornici DPS-a nisu htijeli u nekoliko navrata da ponište Aneks 4 ugovora o gradnji TQ centra ,kada su ih na to upozoravali odbornici opozicije.Takodje prostori o kojima pričamo iako uknjiženi na Trade Unique, stvarno pripadaju prvacima DPS-a koji su u tim poslovima optuženi.Ti prostori su svakako trebali da pripadnu Opštini Budva da su gospoda iz DPS-a prilikom sklapanja tog posla i glasanja za isti, kojim slučajem vodili računa o interesima gradjana Budve .Sada se želi nekim ciframa od 20 miliona,pritom ne novca već prostora u TQ centru baciti u drugi plan stvarno stanje,nedozvoljeno uplitanje u pravosudne procese,trgovina sa optuženima,to jest smiješne kazne, odnosno fingiranje pravne države”, navode Demokrate.

Kako dodaju jasni i razlozi za takvo postupanje.

“Zamislite samo kako bi izgledala izborna 2016-ta godina sa desetak sudjenja,sva funkcionerima DPS-a,na kojima bi iskaze morali da daju visoki funkcioneri DPS-a i ministri u Vladi“.

Na primjer ministar Lukšić koji je odobrio razmjenu zemlje iz slučaja Prijevor za super atraktivnu zemlju na Crvenoj glavici pored Svetog Stefana ili na primjer ministar Gvozdenović koji je potpisao dozvolu za gradnju TQ centra.To bi bio prvoklasni fijasko za DPS u izbornoj godini i to se sada ovakvim postupanjem želi izbjegnuti.Teško je vjerovati a nama se to sad pokušava prodati,da je nešto nezakonito u Budvi radjeno godinama,i to na organizovan način,od strane najistaknutijih članova DPS-a,a da isto nije bilo poznato premijeru Djukanoviću i ministrima u Vladi.Nama neće prodati priču da je Sveto radio nešto loše a da to nije znao Milo .Sve su znali i sve su odobrili,prije svega drugarski i partijski ,a onda i hijerarhijski shodno položajima u državi koje su pokrivali i koje danas pokrivaju”, ističe se u saopštenju demokrata.

Oni navode da “neće ni DPS,ni bilo drugi ko u državi na ovaj način kontrolisati pravosudne procese niti zamjenom teza i bacanjima milionske prašine u oči,politički profitirati i fingirati vladavinu prava”.

“Tražimo da država,opština Budva, pravosudni sistem CG ozbiljno i bez izuzetka i kalkulacija djeluju u skladu sa zakonom prema svima koji su oštetili Budvu i Crnu Goru,kao i da se naš grad pravično obešteti, nezavisno od posledica koje to proizvede po optužene, njihovu kao i imovinu sa njima povezanih lica, a svakako i nezavisno od posledica koje bi takav nepristrasan pristup proizveo po DPS Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: