Đeljošaj: Svi bi koaliciju sa DPS-om do izbora, a osporavaju kada to odradi neka druga partija

Đelošaj je izjavo da je zbog ovoga licemjerno pozivanje i prozivanje poslanika kako da se odnose i definisanje kao političke korupcije ukoliko pojedini poslanici podrže Vladu
74 pregleda 8 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2016. 14:05h

Parlamentarna demokratija u Crnoj Gori u praksi će teško zaživjeti, jer imamo parapolitičke političare i političke partije, smatra Nik Đeljošaj, poslanik Albanske alternative.

"Vlada je od Skupštine koja je izabrala tražila odgovor da li može da nastavi da realizuje svoj program u 2016. godini, što je bez dileme legitimna inicijativa definisana Ustavom, a da je sve u skladu sa propisima i demokratijom najbolji dokaz je da je Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine zakazao sjednicu za 25. januar povodom Vladine inicijative. Osporavanja ove inicijative od strane onih koji su prije nekoliko mjeseci pokrenuli isto pitanje ali nijesu uspjeli da dobiju podršku kako bi na osnovu Poslovnika Skupštine inicijativa o povjerenju Vladi bila na dnevnom redu, je krajnije neozbiljna i samo pokazuje demokratsku nezrelost političkih partija koje samo u par mjeseci za isto pitanje imaju različite stavove", kazao je Đeljošaj.

On je izjavo da pokušaj osporavanja nastavka parlamentarnog dijaloga zbog Vladine inicijative, doživljava kao alibi da se pobjegne iz dijaloga i nespremnost pojedinih subjekata da preuzmu odgovornost kako bismo organizovali izbore po svim demokratskim standardima. Đeljošaj zato smatra da će inicijativa samo osnažiti dijalog, "kako god bude Skupština glasala, da podrži aktuelnu Vladu ili da joj uskrati podršku".

Đelošaj je izjavo da je zbog ovoga licemjerno pozivanje i prozivanje poslanika kako da se odnose i definisanje kao političke korupcije ukoliko pojedini poslanici podrže Vladu.

"Najava dijela predizborne vladajuće koalicije, da će glasati protiv Vlade je njihovo legitimno parvo ali za mene je takva odluka u suštini spornija od one da li će i kako će se eventualno izjasniti neka druga politička partija. Pravo i borba svake političke partije je da bude vlast. Skoro sve opozicione partije imaju zahtjev da sa DPS-om naprave zajedničku Vladu do izbora, a osporavaju mogućnost da neka druga partija pokazuje interes da sa DPS-om bude vlast. Da budem krajnije jasan, Albanska alternativa nikad neće pristati da podrži Vladu u kojoj će biti oni koji vrijeđaju svaki dan nacionalne manjine, koji ne priznaju nezavisnost Kosova, koji su protiv NATO-a, kojima je pojava albanske zastave provokacija, koji kamenuju Albansku ambasadu, koji veličaju djela Šešelja i Miloševića od kojih su se odrekli i njihovi najbliži saradnici, za koje Srebrenica nije Genocid", kazao je Đeljošaj.

On je podsjetio da Albanska alternative nema političkog predstavnika u Vladi i nema koalicioni sporazum sa vladajućim partijama.

"Parlamentarna demokratija poznaje mogućnost formiranja većine tokom mandata Skupštine i tu ako budemo uvaženi vidimo mogućnost, odlaskom SDP-a iz vladajuće većine ova mogućnost je jedina. Albanska alternativa povodom povjerenja Vladi će odlučiti na svom predsjedništvu i u koordinaciji sa koalicionim partnerom Demokratskom partijom i njenim predsjednikom Fatmirom Djekom", kazao je Đeljošaj.

Bonus video: