Front razmatra kosovski scenario

Iz Nove neformalno predlagano da uđu u Skupštinu i prekinu sjednicu. Kosovska opozicija je to uradila pištaljkama i suzavcem
50 pregleda 207 komentar(a)
Skupština Kosovo suzavac, Foto: Beta/AP
Skupština Kosovo suzavac, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.01.2016. 06:35h

Demokratski front (DF) planira da organizuje proteste ispred zgrade Skupštine tokom trajanja sjednice na kojoj će se raspravljati o povjerenju vladi, saznaju “Vijesti”.

Čelnici Fronta trebalo bi 25. januara sa platoa ispred Skupštine da zatraže od opozicije da napusti parlament i opet pozovu na formiranje prelazne vlade. Dva izvora iz Fronta navode da je u opticaju i mogućnost da poslanici uđu u Skupštinu i onemoguće održavanje sjednice o povjerenju vladi.

"Zasada je sigurno da ćemo pozvati građane da se okupe ispred parlamenta i traže bojkot i formiranje prelazne vladu. Iz Nove srpske demokratije neformalno je predlagano i da se uđe u skupštinsku salu i prekine sjednica, ali će konačna odluka biti donijeta na sjednici Predsjedništva DF-a, koja će se održati do kraja nedjelje", kazao je sagovornik "Vijesti" iz Fronta.

U slučaju ulaska u Skupštinu, poslanici Fronta bi mogli ponoviti recept kosovske opozicije koja mjesecima blokira rad parlamenta. Kosovski opozicionari su u početku sjednice prekidali duvanjem u zviždaljke za vrijeme izlaganja predstavnika vlasti, dok su kasnije bacali suzavac u plenarnu salu.

Jedan od sagovornika iz Fronta kazao je da o takvom scenariju još nije zvanično razgovarano, kao i da im radikalizacija ne ide u prilog jer se "ne bi vidjelo ko je iz opozicije spreman da podrži vladu".

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević pozvao je juče kolege iz opozicije da ne učestvuju u skupštinskoj raspravi o preispitivanju povjerenja vladi i da svojim prisustvom “ne daju legitimitet političkoj farsi u režiji premijera Mila Đukanovića”.

"Ako sve partije koje su deklarišu kao opozicione, i partija Ranka Krivokapića, budu van Skupštine, jasno je da Đukanović nema 41 poslanika koliko mu je neophodno da izglasa povjerenje sopstvenoj vladi", kazao je Knežević na novogodišnjem koktelu nikšićkog odbora DNP-a.

Prema Zakonu o javnim okupljanjima čelnici Fronta morali bi da prijave proteste najkasnije pet dana uoči okupljanja. U prijavi, koja bi CB Podgorica trebala da bude dostavljena do 20. januara, treba navesti podatke o cilju okupljanja, mjestu, danu i vremenu održavanja, kao i podatke o broju redara i procjenu o broju učesnika.

Članice Fronta koje se protive članstvu u NATO-u sinoć su u centru Podgorice organizovale doček Pravoslavne nove godine. Na Trgu su bila postavljena tri punkta na kojima su građani potpisivali peticiju za referendum o članstvu u NATO. Na bini se nalazio natpis "Srećna srpska Nova 2016. Ne u rat, ne u NATO".

Bonus video: