POSLIJE DOBIJANJA POZIVNICE U NATO

Pejanović-Đurišić: Crna Gora ušla u novu fazu

Pejanović-Đurišić je podvukla značaj podrške koju Slovenija konstantno pruža Crnoj Gori na evroatlantskom putu, koja će biti posebno važna u predstojećoj fazi pristupnih pregovora
6 komentar(a)
Primož Šavc, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Primož Šavc, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 13.01.2016. 16:09h

Crna Gora je, nakon dobijanja pozivnice za članstvo u NATO, ušla u novu fazu, u kojoj će doslednije pokazati svoju opredijeljenost i spremnost za pristupanje Alijansi, poručila je ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

Ona je danas razgovarala sa članovima ekspertskog tima Ministarstva odbrane Slovenije, na čelu sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, Primožem Šavcom.

„Pejanović-Đurišič je, u razgovoru sa gostima iz Slovenije, istakla da je Crna Gora nakon dobijanja pozivnice za članstvo u NATO ušla u novu fazu, u kojoj će još dosljednije pokazati svoju opredijeljenost i spremnost za pristupanje porodici koju čini 28 država, punopravnih članica Alijanse“, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Navodi se da je Pejanović-Đurišić podvukla značaj podrške koju Slovenija konstantno pruža Crnoj Gori na evroatlantskom putu, koja će biti posebno važna u predstojećoj fazi pristupnih pregovora.

Ona je, kako se dodaje, podsjetila da je ovo prva ekspertska posjeta nakon što je Crna Gora dobila poziv na ministarskom sastanku u Briselu.

Ekspertski tim iz Ministarstva odbrane Slovenije sastao se i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, Ivanom Mašulovićem.

„Tema razgovora bili su budući koraci u procesu pristupanja NATO-u, sa akcentom na vremenske okvire i obaveze koje očekuju Crnu Goru u narednom periodu“, rekli su iz Ministarstva.

Delegacija Ministarstva odbrane Slovenije u trodnevnoj je posjeti Crnoj Gori, s ciljem prenošenja slovenačkog iskustva u integrisanju nacionalnog sistema odbrane u NATO.

„Članovi delegacije su danas govorili o slovenačkom iskustvu u oblasti NATO prioriteta, izradi integracionih planova, usvajanju NATO procesa planiranja, kao i ostalim pitanjima od važnosti za integracioni proces“, kaže se u saopštenju.