Herceg Novi: Novi predsjednici mjesnih zajednica uglavnom članovi DPS-a

Iz lokalne uprave odbijaju optužbe tvrdeći da su se u izboru povjerenika jedino rukovodili njihovim profesionalnim vrijednostima
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2016. 14:27h

Nedavno imenovanje povjerenika koji obavljaju funkciju predsjednika mjesnih zajednica u opštini Herceg Novi, opozicioni odbornici ocjenjuju kao pripremu DPS za zloupotrebu na parlamentarnim izborima koji se očekuju u ovoj godini.Povjerenici su uglavnom provjereni, članovi DPS, a među njima je i jedan broj članova Opštinskog DPS Herceg Novi.

Iz lokalne uprave odbijaju optužbe tvrdeći da su se u izboru povjerenika jedino rukovodili njihovim profesionalnim vrijednostima.

Podsjećamo da je Sekretarijat za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Opštine Herceg-Novi imenovao deset povjerenika koji obavljaju funkciju predsjednika mjesne zajednice do održavanja zbora, a imenovanje povjerenika u svim mjesnim zajednicama biće završeno narednih dana.Oni će u naredna tri mjeseca morati organizovati izbore za predsjednika i savjet mjesnih zajednica.

“S obzirom da je još ranije konstatovano nezadovoljstvo radom prethodnih predsjednika mjesnih zajednica , u lokalnoj samoupravi se oprezno pristupilo rješavanju problema izbora novih predsjednika. Povjerenici će imati dovoljno vremena da “pripreme teren” i time praktično stvore neophodne administrativne i tehničke uslove za rad budućih predsjednika”, kazao je Vijestima načelnik Sekretarijata za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Vladimir Dželetović.

“Poznavajući značaj kontrole mjesnih zajednica u dosadašnjim izborima, DPS se odlučio za postavljanje VD rukovodioca, koji treba da organizuju „poštene” izbore u mjesnim zajednicama. Sjetimo se samo, uloge Mjesnih zajednica početkom devedesetih u vrijeme jedinstvenog DPS-a, kada su presudno uticale na izradu biračkih spiskova. Rezultate toga dobro znamo !Koliko je tada u biračkim spiskovima bilo preminulih i više puta upisanih, posljedice se i danas osjećaju. Naravno, sve to dobro znaju i ovi iz SNP-a koji su u Herceg Novom bili na vlasti od 2000te do prije godinu, jer su i njima mjesne zajednice bili partijski Izborni štabovi. To je svakako jedan od razloga što su toliko dugo i vladali. DPS to dobro zna i sada hoće da svoje kadrove, jer su izbori blizu. Pitanje je kako će i hoće li uopšte, na ovu rabotu reagovati Skupštinska Radna grupa parlamentarnog dijaloga za pripremu slobodnih izbor”, ističe predsjednik OO SDP i odbornik u SO Herceg Novi, Dragan Šimrak.

Obrad Gojković nezavisni poslanik u Skupštini Crne Gore tvrdi da je ovakav način imenovanja povjerenika “nastavak prakse prevara i izborne krađe DPS” . “Postavljanjem partijskih kadrova je više nego očigledan pokušaj da se ostvari uticaj na biračko tijelo , ocjenjuje Gojković, konstatujući da če “mnogima biti teško da se priviknu na život u skladu sa zakonima i demokratskim pravilima, bez prevara i izbornih krađa DPS kada za nekoliko mjeseci, nakon parlamentarnih izbora , poslije 25 godina siđu sa vlasti”.

“Novopostavljeni vršioci dužnosti predsjednika mjesnih zajednica u Herceg Novom su praktično svi članovi ili funkcioneri DPS-a. Nisu ni jedno mjesto dali svom koalicionom partneru Izboru, što samo pokazuje da žele da drže sve konce u svojim rukama, a sve ukupno nije ništa drugo nego priprema za skore izbore i u državi i na lokalnom nivou. Bojim se da se i u Novom sprema takozvani Mugošim sistem, gdje su vršioci dužnosti presjednika MZ bili na tim funkcijama godinama. Sve ukupno, ništa novo. Herceg Novi je u v.d. stanju i stečaju”, zaključuje predsjednica OO SNP i odbornica u SO Herceg Novi Danijela Đurović.

Na teritoriji opštine Herceg Novi je 21 mjesna zajednica u kojima su zaposlene 24 radnika od kojih su 11 sekretari u stalnom radnom odnosu, a tri sekretara u mjesnim zajednicama Kamenari, Meljine i Herceg Novi rade na određeno vrijeme odnosno po Ugovoru o obavljanju privremenih i povremenih poslova.

Galerija

Bonus video: