Građanski pokret URA napustio vlast u Ulicnju

Vlast ne funkcioniše, tvrdi Beci i ističe da URA "ne bježi od odgovornosti", jer su podržali one koji to ne zaslužuju
4 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 13.01.2016. 09:14h

Građanski pokret URA više nije dio aktuelne vlasti, saopštio je potpredsjednik Opštine Ulcinj i član Centralnog odbora URA Safet Beci.

On je kazao da vlast ubuduće može da računa samo na tehničku podršku oko izglasavanja odluka za podizanje kredita i privremeno finansiranje, ocijenivši da su vanredni izbori najpravednije rješenje za izlazak iz duboke političke krize koja ulcinjsku vlast trese skoro godinu.

"Najavljena prekompozicija vlasti Force ili Demokratske partije sa DPS-om, bila bi samo nastavak farse, oličene u političkoj trgovini koja je svojstvena albanskim nacionalnim strankama”, kazao je Beci za "Vijesti".

Istakao je da je URA spremna i za nove izbore i za odlazak u opoziciju.

"Jedino na šta nijesmo spremni je to da i dalje gledamo i legitimišemo svađu naših koalicionih partnera oko toga ko će biti gradonačelnik, koja skupo košta građane Ulcinja. Zato se nadamo da im više nikada neće dati povjerenje da vladaju".

Krhku vlast u Ulcinju, od januarskih izbora 2014. godine, čine Forca sa osam odbornika, koalicija oko DP sa sedam i URA sa dva odbornika. Iako je osvojio najviše odborničkih mjesta, čak devet, DPS je završio u opozicionim klupama.

Vladajuća koalicija, ipak, nije dugo bila složna. Nerealne političke ambicije i lični animoziteti čelnika Force i DP, brzo su zarobili koaliciju i vlast.

Forca je spas vidjela u pregovorima sa DPS-om oko prekompozicije vlasti i najjačoj partiji ponudila mjesto predsjednika Skupštine. Uzvratio je DP koji je DPS-u ponudio više - mjesto predsjednika Opštine.

U DPS-u još nijesu odlučili, ali zagovaraju široku koaliciju u kojoj bi bili i Forca i DP, što je, kako mnogi kažu, najmanje moguća varijanta. Odluka DPS-a prvo je zavisila od pozivnice za NATO, a sada od sjednice Skupštine 25. januara na kojoj će se raspravljati o povjerenju Vladi.

Beci je kazao da je u međuvremenu politička situacija u gradu postala katastrofalna, a da je vlast u klasičnom institucionalnom haosu:

"Vlast ne funkcioniše, institucije su paralisane, a što je najgore ne vidim da se neko posebno sjekira oko toga. Valjda nam je ovakva situacija nakon svega postala normalna. Prosto nevjerovatno! Zbog ličnih ambicija i animoziteta nekoliko pojedinaca trpi cjeli grad”.

Beci je naglasio “da se iz vrtloga mora što prije izaći“ i da URA ne bježi od odgovornosti:

"Nijednog trenutka ne umanjujemo sopstvenu odgovornost, prije svega što smo pružili ruku onima koji ne zaslužuju ama baš ništa od nikoga”.

Forca "najveći krivac" za "haotično stanje", DPS ne krive jer nije vlast

Kao najvećeg krivca za haotično stanje u gradu, Beci je označio ForCu.

"Ponašanje Force je skandalozno i prevazilazi ukus bilo kakve političke taktike. Od samog početka su navijali da ova vlast ne uspije, iako su je sami uzurpirali više od 60 odsto. Oni upravljaju Skupštinom koja sve koči, ali i finansijama i predlažu budžet koji opet sami ne podržavaju. Preko društvenih mreža pitaju treba li glasati za rebalans da bi uzeli kredit, što je za rubriku 'vjerovali ili ne'“.

Beci podsjeća da Forca odavno ne podržava predsjednika Opštine Fatmira Đeku.

"Kriv im je gradonačelnik koga su sami izabrali, a pritom ne pokreću inicijativu za njegovu smjenu, već građane drže kao taoce njihovog budućeg političkog dila sa DPS- om”.

Upitan da prokomentariše ponašanje DPS-a koji iz principijelnih razloga nije podržao rebalans, jer to nije uradila ni vladajuća Forca, Beci je kazao da ta partija nije kriva za aktuelno stanje: “Koliko god mi bili ljuti politički protivnici, moram biti politički korektan i reći da oni u ovom konkretnom slučaju nemaju nikakvu krivicu. Nijesu dio vlasti, pa samim tim nijesu dužni nikog da politički spasavaju".

Bonus video: