Iz MUP-a nestali papiri o Limenki

Dokumenta pokazuju ko je Acu Đukanoviću javio da je država odustala od ugovora sa njim
178 pregleda 45 komentar(a)
Limenka, CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
Limenka, CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2016. 06:14h

Dokumentacija o tome ko je premijerovog brata Aca Đukanovića obavijestio da država neće da se iseli iz objekta Limenka i da je Vlada odustala od prodaje zemljišta na toj lokaciji u Podgorici, nestala je iz dokumentacije MUP-a, piše u pismu, koje su juče Demokrate uputili VDT-u Ivici Stankoviću.

Aco Đukanović je u julu 2012. tužio državu nakon što je dva mjeseca ranije dobio tu informaciju, na osnovu koje je jednostrano raskinuo ugovor sa državom i podnio tužbu. Demokrate sumnjaju da mu je time omogućena milionska dobit.

Aco Đukanović je 2008. potpisao ugovor sa Upravom policije na osnovu koga je zemljište na lokaciji Limenke trebalo da mu bude ustupljeno dvije godine kasnije. U međuvremenu, MUP je koristio zgradu Limenke.

Funcioner Demokrata Velizar Kaluđerović je u pismu tužilaštvu naveo da je ministar Raško Konjević izvijestio članove skupštinskog Odbora za bezbjednost u decembru 2015. o nestanku spornog dokumenta.

Na osnovu toga, kako smatraju Demokrate, moglo bi se otvoriti pitanje funkcionera koji je dostavio Đukanoviću informaciju čime je mogla nastati šteta za državu.

Demokrate su prethodno dobile odluku Vrhovnog suda kojom je pravosnažno okončan postupak na osnovu koga je Aco Đukanović dobio najmanje 10,5 miliona eura od države, na ime izmakle dobiti od Limenke.

"Postoji mnogo razloga za sumnju da je u ovom slučaju bila organizovana i koordinirana aktivnost grupe visokih javnih funkcionera čije je nevršenje službene dužnosti imalo za cilj da Aco Đukanović stekne višemilionska sredstva na štetu države", navodi se u pismu VDT-u.

Kaluđerović je juče na konferenciji za novinare podsjetio da su ključne pozicije u Vladinim resorima u vezi sa poslom sa Limenkom imali Milo Đukanović, Ivan Brajović, Jusuf Kalemperović i Veselin Veljović.

Kaluđerović je dodao da potrebu utvrđivanja odgovornosti dodatno aktuelizuje činjenica da je ovaj iznos štete za državu ide u džep brata predsjednika Vlade.

Bonus video: