Vujović: Ovakva Agencija i DIK ne mogu sprovesti izbore

"Taj Savjet omogućio je da na čelo Agencije bude izabran kadar koji odgovara vladajućoj partiji, što znači da se ponovo primijenila ista matrica. DPS uz podršku SNP, te SDP odrađuju kadrovanje novoformiranih institucija koje bi trebale da budu nezavisne”, rekao je Vujović “Vijestima”
98 pregleda 5 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.01.2016. 19:55h

Predsjednik Upravnog odbora CEMI Zlatko Vujović ocijenio je da Državna izborna komisija i Agencija za borbu protiv korupcije nisu spremni da sprovedu obaveze koje proizilaze iz izbornih zakona, jer u njima sjede uglavnom partijski činovnici.

“Mjesta u Savjetu Agencije podijeljena su partijskim kadrovima, uz izuzetak Vanje Ćalović. Taj Savjet omogućio je da na čelo Agencije bude izabran kadar koji odgovara vladajućoj partiji, što znači da se ponovo primijenila ista matrica. DPS uz podršku SNP, te SDP odrađuju kadrovanje novoformiranih institucija koje bi trebale da budu nezavisne. Ista matrica primijenjena je u DRI, Ustavnom sudu, Savjetu Centralne banke, Sudskom savjetu, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda...”, rekao je Vujović “Vijestima”.

On navodi da je slična situacija i sa DIK-om. “Osvježenje je da imamo makar jednog člana DIK-a koji nije partijski predstavnik. Međutim, ni Vlado Dedović u DIK-u, ni Vanja Ćalović u Savjetu Agencije za borbu protiv korupcije ne mogu omogućiti da ove institucije budu nezavisne u odlučivanju”, rekao je Vujović.

On podsjeća da je CEMI ukazivao da je formiranje Agencije kompromitovano jer su neki članovi njenog Savjeta u sukobu interesa. To se odnosi na Radula Žurića, podsjeća Vujović, za koga je Komisija za sprečavanje sukoba intereto i formalno utvrdila.

Bonus video: