Svilanović: Članstvo u NATO obavezaće CG da radi više u borbi protiv organizovanog kriminala

"Buduće članstvo Crne Gore u NATO samo je korak u prilog ukupnoj stabilnosti u regionu"
68 pregleda 8 komentar(a)
Goran Svilanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Goran Svilanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.01.2016. 19:55h

Generalni Sekretar savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović poručio je da će buduće članstvo Crne Gore u NATO samo još više obavezati ovu i svaku drugu Vladu Crne Gore da uradi više u borbi protiv organizovanog kriminala, kako bi u punoj mjeri bila saveznik na kojeg se računa.

Komentarišući protivljenje dijela crnogorske javnosti opredjeljenju vlasti da Crna Gora postane članica NATO, za šta se koriste i argumenti da nije postigla dovoljno u borbi protiv organizovanog kriminala, Svilanović je rekao da “treba napraviti razliku između reakcija koje su posljedica političkog odnosa prema NATO i onih koje su posljedica političkih ocjena o efikasnosti Vlade Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala”.

"U odnosu na prve reakcije, poštujem sve građane Crne Gore i u tom smislu naravno da smatram da svaki građanin Crne Gore ima više prava od mene da se raduje ili da se ne raduje pozivu koji je Crna Gora dobila da uđe u NATO. Buduće članstvo Crne Gore u NATO samo je korak u prilog ukupnoj stabilnosti u regionu. Što se tiče drugih komentara, o borbi protiv organizovanog kriminala, tu mi nije teško da se složim sa svima koji kažu da je potrebno više uraditi, ne samo u Crnoj Gori, nego u svim zemljama u regionu. Mogu da vam prenesem samo dio razgovora koji sam u septembru imao sa zvaničnicima SAD, upravo o očekivanjima od Vlade Crne Gore uoči odluke o pozivu. I oni su svoj stav o pozivu tada vezali i za očekivanja da će koraci koji su već tada bili vidljivi, biti nastavljeni i unapređeni. Rekli su jasno da očekuju nastavak borbe protiv organizovanog kriminala. Mislim da će buduće članstvo Crne Gore u NATO samo još više obavezati ovu i svaku drugu Vladu Crne Gore da uradi više, kako bi u punoj mjeri bila saveznik na kojeg se računa,” rekao je on u interjuuu za sajt prelistaj.me.

Komentarišući protivljenje Moskve namjeri Crne Gore on je kazao da "veoma cijenu ulogu Ruske Federacije u međunarodnim odnosima, baš kao i značaj na našim prostorima, kao ekonomskog i političkog partnera".

"Ipak, ne očekujem da reakcije ruske strane pređu okvire diplomatije. Vjerujem da će Moskva uvijek jasno saopštiti svoj stav, ali nije u maniru RF da se miješa u unutrašnje političke odnose i odluke koje suverene vlade na ovim prostorima donose,” rekao je on.

Na pitanje da li je iznenađen hapšenjem bivšeg predsjednika SCG Svetozara Marovića, sa kojim je sarađivao kao ministar spoljnih poslova, Svilanović je kazao:

"Imao sam odličnu saradnju sa Marovićem kao predsjednikom zajednice SCG. Pritvor je određen u vezi sa indicijama koje se odnose na moguće kriminalne aktivnosti u kasnijem periodu. Imam povjerenje u pravosuđe Crne Gore i vjerujem da ćemo u postupku saznati sve činjenice koje budu utvrđene u vezi sa optužbama”.

Bonus video: