SUSRETI SA VUJANOVIĆEM I KRIVOKAPIĆEM

Muskat: Crna Gora ima dobru dinamiku pristupanja EU

Muskat je prilikom susreta sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem izrazio zadovoljstvo postojećim bilateralnim odnosima i izrazio želju za daljem unaprijeđenju odnosa Crne Gore i Malte
1 komentar(a)
Džozef Muskat, Foto: Gov.me
Džozef Muskat, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.01.2016. 17:01h

Crna Gora ima dobru dinamiku pristupanja Evropskoj uniji (EU) i Malta je spremna da prenese svoja iskustva kako bi se proces pregovaranja kvalitetno nastavio, poručio je predsjednik Vlade te države, Džozef Muskat.

Njega je danas u Podgorici primiio predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

"Muskat je konstatovao da Crna Gora ima dobru dinamiku pristupanja EU i da je Malta spremna da prenese svoja iskustva kako bi se proces pregovaranja kvalitetno nastavio”, navodi se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Prema riječima Mukata, Malta i Crna Gora nijesu konkurentne države već kompatibilne za saradnju u svim oblastima i to treba iskoristiti posebno u oblasti turizma i zdrastva.

On je, kako se navodi, naglasio vrijednosti investicije malteške državne kompanije u vjetoelektranu u Crnoj Gori, uvjeren u puno poštovanje rokova i najvećih standarda njene izgradnje i funkcionisanja.

Vujanović je istakao je da su potpisani brojni međudržavni ugovori koji omogućavaju kvalitetnu saradnju u svim oblastima, a da je vrlo vrijedan za ukupnu ekonomsku saradnju projekat izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Možura od strane malteške kompanije koja je u većinskom državnom vlasništvu.

"Ova investicija će ohrabriti ukupnu saradnju u sferi energetike, ali i u ostalima oblastima ekonomije, prije svega u oblasti turizma i pomorstva", smatra Vujanović.

On je, kako je saopšteno, iskazao poštovanje Malti za podršku i pomoć evropskim integracijama Crne Gore, ocjenjujući da je iskustvo te države u integracionom procesu važno za njihovo dalje ubrzanje.

"Konstatovao je da su bilateralni odnosi intezivni i sadržajni u svim oblastimai da su takvim odnosima doprinijeli kvalitetni biznis forumi organizovani u razmjeni zvaničnih posjeta predsjednika dviju država", zaključuje se u saopštenju.

Muskat je prilikom susreta sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem izrazio zadovoljstvo postojećim bilateralnim odnosima i izrazio želju za daljem unaprijeđenju odnosa Crne Gore i Malte.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Skupštine, istakli da Parlament zauzima posebno mjesto u ojačavanju demokratije i stabilnosti društva.

Sagovornici su zaključili da je za jačanje prosperiteta i stvaranja progresivnog napretka potrebno jačanje vladavine prava koja bi izgradila povjerenja investitorima da ulažu u državu.

Krivokapić je istakao da ova posjeta predstavlja dalji korak u održavanju i ojačavanju postojećih izgrađenih odnosa i naznačio da Crna Gora i Malta imaju dobre prijateljske odnose na svim nivoima.

Krivokapić je poručio da je crnogorski Parlament otvoren i spreman za intenziviranje parlamentarne saradnje koja vodi ka boljem razumijevanju i saradnji.