Vuksanović: SDP neće glasati za povjerenje Vladi

Prema njenim riječima, očigledno postoji želja da se oko ovog pitanja ne stvara konsenzus i time rješava kriza, već da pitanje Vlade posluži za stvaranje još jače polarizacije i produbljivanje političke krize
143 pregleda 104 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.01.2016. 14:03h

Socijaldemokratska partija (SDP) neće glasati za povjerenje Vladi, saopšteno je danas iz te partije, koja je poručila da se ne može očekivati povjerenje Vladi u kojoj sjede ukradeni ministri, jer bi se ta podrška zasnivala na političkoj korupciji.

Poslanica Draginja Vuksanović je kazala da je parlamentarni dijalog, koji je inicirao i vodi predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, uz podršku Evropske komisije, sidro koje čuva Crnu Goru od još dublje političke krize i destabilazacije.

Inicijava o povjerenju Vladi u ovom trenutku je, smatra ona, pokušaj rušenja parlamentarnog dijaloga jer su se sve partije dogovorile da se o Vladi, odnosno o pravno političkom modelu razgovara u okviru skupštinskog dijaloga.

"Zahtjev za glasanje o povjerenju Vladi očigledno je i pokušaj bježanja od dogovorenog razgovora lidera partija o pravno-političkom modelu koji će garantovati sprovođenje slobodnih i poštenih izbora", kaže se u izjavi Vuksanović.

Prema njenim riječima, očigledno postoji želja da se oko ovog pitanja ne stvara konsenzus i time rješava kriza, već da pitanje Vlade posluži za stvaranje još jače polarizacije i produbljivanje političke krize.

"Želi se razbiti parlamentarni dijalog i političkom korupcijom vladati do izbora. Sasvim je sigurno da bi takvo pravno-političko nasilje u parlamentu gurnulo Crnu Goru na sporedni politički kolosjek, politički je destabilizovalo i zaustavilo euro-atlantske integracije", ocijenila je Vuksanović.

Kako je kazala, sve ovo su ključni razlozi zašto SDP neće glasati za povjerenje Vladi.

Ona je podsjetila da je premijer u Nikšiću rekao da u Vladi ne mogu biti partije koje nijesu učestvovale na izborima i da bi to bio “presedan ne samo u crnogorskoj političkoj istoriji nego i u globalnoj”.

"Postojeća Vlada sa dva ministra iz partije koja nije učestvovala na izborima, po premijerovom iskazu, ne postoji nigdje u svijetu. Stoga je jasno da ko imalo drži do političkog dostojanstva takve Vlade, ne može očekivati povjerenje Vladi u kojoj sjede ukradeni ministri, jer bi se ta podrška zasnivala na političkoj korupciji", rekla je Vuksanović.

Bonus video: