Danilović: Zašto je "građanska vlast" toliko malograđanska da se stidi badnjačkih svetkovina

"Vlast mora znati da svugdje na svijetu, pa i kod nas, kada sa strane državnog aparata sižu prijetnje onda se opozicija brani."
2372 pregleda 3 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.01.2019. 15:53h

Svi govorimo kako hoćemo dobro Crnoj Gori ali se zastane na riječima - djela su odavno zaboravljena. U dane praznika se dodatno svađa, a svi šaljemo poruke praštanja i ljubavi, navodi se u saopštenju poslanika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića.

"Vlast mora znati da svugdje na svijetu, pa i kod nas, kada sa strane državnog aparata sižu prijetnje onda se opozicija brani. Vjerovatno je i obrnuto ali u Crnoj Gori opozicija je listom satjerana u ćošak i proglasena antidržavnom. Moze biti prosrpska ili procrnogorska, svejedno, antidržavna je ako nije po mjeri vladajuće strukture. To je poguban put kojega prije ikoga drugog moraju biti svjesne stranke poput DPS-a ili partije manjinsih zajednica", navodi Danilović.

"Čemu toliko neartikulisane ili neprimjerene povike zbog toga što u dane Božića politički predstavnici pravoslavnih Srba, ili Srba i Crnogoraca, budu gosti kod predsjednika Srbije? Rijetki su Crnogorci iz Srbije, koji su u njoj rođeni, ili iz Amerike, koji sličan poziv iz Crne Gore ne bi prihvatili sa radošću. Prihvatili bi ga vjerovatno bez obzira ko je na vlasti!Razlika je, dakle, samo u tome što je takav običaj zaboravljen ili protjeran iz nase drzave, što se mnogi udomljeni u državnim foteljama stide običaja i praznika na kojima smo opstali kroz vjekove, što se takva običajnost smatra preživljenom ili čak zaostalom. Ipak, spremni smo da se sa drugima šalimo i nekulturno rugamo ako poštuju svoju istorijsku postojanost."

Danilović dodaje da je ključno pitanje iz kojeg straha ili neznanja naš pravoslavni Božić u Crnoj Gori, kada je u pitanju odnos državne vlasti prema njemu, biva toliko bezličan i nesadržajan.

"Zašto je "građanska vlast" toliko malograđanska da se stidi badnjačkih svetkovina koje su tako i toliko bogate i raznolike od Boke do Pljevalja? Zašto predsjednik Crne Gore, na Badnji Dan, ne okupi političke prvake iz Crne Gore u svojoj Rezidenciji na Cetinju i pošalje poruke mira svakom građaninu, bez obzira na vjersku pripadnost? Valjda bi bilo sve drugačije, to čitamo iz decenijskog podteksta, da u Manastiru Cetinjskom ne stoluje Vladika Amfilohije? Tako, navodno, "zbog Rista" svako dobija pravo da mrzi i (H)Rista? Svako, pa i predsjednik! A predsjednik ne treba ni da voli ni da mrzi, ni da podržava, ni da ne podržava, ali je dužan zbog cjelokupne istorije da poštuje pravoslavno Hrišćanstvo i običaje na kojima je izrastala i opstajala Crna Gora. Tako smo, kao da vjekovima nismo imali nikoga i nista, kao da smo bili i ostali primitivna zajednica, došli do toga da je za aplauz kada se po ko zna koji put unosi bronzana bista Josipa Broza Tita u park, i već sjutra pali prvomajska vatra, a za pokudu kada bi se unio Badnjak u zgradu Predsjednika Crne Gore?", navodi Danilović.

Dodaje da bi ovo vila bi ovo srećnija država da se poštujemo i da zajedno baštinimo vrline minulog vremena.

"Ipak, u primitivizmu samoporicanja mnogima je prihvatljivije da se i u Crnoj Gori proslavi Dan zahvalnosti i očerupa guska, nego da se usiječe Badnjak i proslavi vjekovanje Crne Gore kroz taj i Božićne praznike", zaključuje.

Bonus video: