Pritisak DF-a: Lobiraju da opozicija ide iz Skupštine

Čelnici DF-a traže od ostatka opozicije da napusti parlament ako Vlada ne padne
41 komentar(a)
Srđan Milić, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Srđan Milić, Andrija Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.01.2016. 07:45h

Čelnici Demokratskog fronta (DF) pokušaće da ubijede ostatak opozicije da napusti parlament, ukoliko bude izglasano povjerenje vladi, saszanju “Vijesti” u tom političkom savezu.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, čelnici Fronta već su u neformalnim razgovorima pozvali lidera Socijalističke narodne partije (SNP) Srđana Milića da svoje poslanike izvede iz Skupštine ukoliko većina u parlamentru bude glasala za povjerenje vladi Mila Đukanovića. Sagovornik “Vijesti” kazao je da se o bojkotu parlamenta razgovaralo i sa predstavnicima Demosa, ne precizirajući sa kim su čelnici DF-a razgovarali, dok izvor iz Demosa tvrdi da takvih razgovora nije bilo.

“Prije glasanja o povjerenju vladi trebalo bi da razgovaramo i sa predstavnicima pokreta URA i Demokratske Crne Gore. Ukoliko Đukanović obezbijedi većinu u parlamentu, očekujemo da opozicija izađe na ulicu i pokaže da takva vlada nema legitimitet”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Đukanović je uoči praznika uputio inicijativu za glasanje o povjerenju vladi o kojem bi u parlamentu trebalo da se raspravlja krajem januara. Đukanović je u inicijativi naglasio da je to prilika partijama koje smatraju da vlada nema podršku parlamentarne većine, da glasanjem delegitimišu izvršnu vlast.

Funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović najavio je da bi taj politički savez mogao ispred zgrade parlamenta organizovati proteste 20. ili 21. janauara, kada se navodno očekuje ispitivanje povjerenja izvršnoj vlasti. Da u Frontu računaju na podršku ostatka opozicije na božićnjem koktelu nagovijestio je i lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić, podsjećajući da je SNP kao ozbiljna partija istupila iz Radne grupe parlamentarnog dijaloga, čekajući odgovor na zahtjev za formiranjem prelazne vlade.

Dok su manjinske stranke najavile podšku, iz Pozitivne Crne Gore su kazali da će uoči sjednice odlučiti hoće li glasati protiv vlade, dok su u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) podršku uslovili smjenom ministara Ivana Brajovića i Vujice Lazovića, koje bi zamijenile nestranačke ličnosti.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Džavid Šabović kazao je da ta stranka neće glasati za povjerenje vladi.

Bonus video: