Ivančević: I danas bi neki željeli da vide Crnu Goru žrtvovanu za tuđe interese

“Kao što junaci sa Mojkovca i crnogorski dobrovoljci nijesu ginuli da bi im neko brutalno i besprizorno uništio državu, tako ni sadašnje generacije ne treba da se povode za idejama, političkim programima i projektima koje vode brigu o interesima drugih država i politika”
56 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Ivančević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.01.2016. 09:53h

Proslave stogodišnjica slavne Mojkovačke bitke i potonuća broda "Brindizi", sa crnogorskim dobrovoljcima kod Medove u Albaniji, bile su prilike da se javnost podsjeti crnogorskih heroja i tragičnih junaka i crnogorske istorijske žrtve, poručuju iz Crnogorske demokratske unije (CDU).

“Društvu i kulturi koji su gotovo cijeli vijek bili lišeni mogućnosti da uče o značajnim ličnostima i događajima iz sopstvene istorije, biće potrebno još puno vremena, istrajnosti i znanja da se oslobode lažnih i iskonstruisanih interpretacija ovih događaja i njihovih posljedica, kao i vremena u kojem su se oni odigrali,” smatra Dragan Ivančević, člana Predsjedništva Cdu.

Izjave i javni istupi mnogih političara I sveštenih lica u Crnoj Gori pokazali su što sa sobom nosi zaborav sopstvene istorije i istine o njoj, navodi se u saopštenju.

“I danas bi neki željeli da vide Crnu Goru žrtvovanu za tuđe interese i za tuđe izgubljene bitke,” dodao je.

Uništenje crnogorske države koje je uslijedilo na kraju Prvog svjetskog rata, i danas je opomena za sve koji žele dobro domovini, ističe Ivančević.

“Mojkovac i Medova su vječne luče slavne crnogorske istorije. Žrtve junaka sa Bojne Njive i onih iz Medove ugrađene su u same temelje obnovljene crnogorske države.“

Iz Cdu poručuju da se budućnost Crne Gore zasniva i na samopoštovanju i na brizi o nacionalnim i državnim interesima. “Kao što junaci sa Mojkovca i crnogorski dobrovoljci nijesu ginuli da bi im neko brutalno i besprizorno uništio državu, tako ni sadašnje generacije ne treba da se povode za idejama, političkim programima i projektima koje vode brigu o interesima drugih država i politika.”

“Crna Gora nije ničija prćija. Naši interesi su nama najvažniji. Istorijske lekcije sa Mojkovca i Medove nas uče i opominju”, naglasio je Ivančević.

“Obnovljena crnogorska nezavisnost i naše opredjeljenje da budemo dio evro-atlanske porodice naroda i država su garant naše budućnosti i najbolji način da poštujemo crnogorske žrtve i pamtimo i slavimo heroje naše istorije,” zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: