Đukanović ne da Brajovića i Lazovića

“Ništa više ne zavisi od SDP, pa je samim tim potpuno nebitno kako će se oni odrediti po pitanju povjerenja Vladi”
170 pregleda 116 komentar(a)
Ivan Brajović, Vujica Lazović, Foto: Luka Zeković
Ivan Brajović, Vujica Lazović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.01.2016. 07:34h

DPS neće mijenjati stav u vezi sa dvojicom ministara koji su napustili SDP, jer su ranije već odbacili takav zahtjev partije Ranka Krivokapića.

To je nezvanični odgovor na spremnost SDP-a da podrži kabinet premijera Mila Đukanovića ukoliko smijeni potpredsjednika Vujicu Lazovića i ministra saobraćaja Ivana Brajovića (Socijaldemokrate).

U DPS-u vjeruju da je ovo “ispipavanje pulsa” i traženje alibija. ”Odgovor na takav zahtjev već su dobili i on se neće promjeniti,” rečeno je “Vijestima” u DPS-u. Oni negiraju da je to miniranje parlamentarnog dijaloga, navodeći da je u pitanju odnos prema ponašanju koalicionog partnera koji je kritikovao rad Vlade.

Politički analitičar i aktivista NVO Boris Raonić takođe vjeruje da se “premijer neće odreći kadrova SD-a, jer su mu pokazali lojalnost”.“To je ono što on veoma cijeni i pokazuje u praksi. Nakon toga se sužava prostor za SDP, jer nijesu sigurni da imaju partnere na koje se mogu osloniti na drugoj strani, niti mogu da pretpostave poteze Pozitivne Crne Gore,” navodi Raonić.

Lider Pozitivne Darko Pajović najavio je da će ta partija 20. januara zauzeti stav u vezi sa inicijativom za glasanje o povjerenju Vladi. On je ponovio da će stranka “voditi računa o državnim interesima, a ne samo partijskim”.

Potpredsjednik URA Dritan Abazović međutim u tome vidi političku korupciju. “Ništa više ne zavisi od SDP, pa je samim tim potpuno nebitno kako će se oni odrediti po pitanju povjerenja Vladi.

Naime, njihovu neshvatljivu višegodišnju neodlučnost, u kojoj su birali između slobodne i okovane Crne Gore, iskoristio je Đukanović koji je u međuvremenu jeftino kupio Pozitivnu i tako uveo političku korupciju u državni parlament. Nakon Miločera i Mamule ostalo je samo da se ona ozvaniči 21. januara,” rekao je Abazović ”Vijestima”.

Pojedini mediji objavili su da se 21.januara može očekivati sjednica parlamenta, na kojoj će se glasati o inicijativi Đukanovića.

Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” je rečeno da je u državi gdje se usred dana obračunavaju klanovi i gdje je politička pripadnost uslov za ostvarivanje svakog prava, “uslovljavanje Ivicom ili Vujicom plod političkog bezobrazluka”.“Za nas je neprihvatljivo navoditi bilo čiji odlazak kao alibi za ostanak ili davanje povjerenja Vladi koja je urnisala Crnu Goru.

One poslanike koji, poslije ovako katastrofalnih rezultata ove Vlade, dignu ruku za nju, smatraćemo političkim kukavicama ili političkim interesdžijama,” poručje partija Alekse Bečića.

Abazović: Politička komedija, volio bih da me iznenade

“Ne vjerujem da će SDP uskratiti podršku Vladi, naprosto, oni za to, dokazano nemaju hrabrosti. To što sada postavljaju neke zahtjeve samo uvećava njihovu političku komediju. Propustili su toliko prilika da sruše Đukanovića i njegov DPS, pa je sada sasvim prirodno da on sruši njih. Sve prijetnje SDP-a su bile prazne, demagoške i populističke. Građani neka se prisjete samo posljednje, kada su rekli da će odgovoriti DPS-u zbog Vujice i Ivana čim stigne poziv u NATO. Poziv je stigao, a SDP-ova taktika se svela da se sve što prije zaboravi. Ukratko oni su propustili sve vozove, i vlasti i opozicije. Volio bih da me iznenade i da glasaju za nepovjerenje Vladi, ako ne zbog nečega drugog, onda zbog Džavida Šabovića i još nekoliko njih koji nijesu pristali da budu sluge DPS-a i to su uvjek činili javnim,” rekao je Abazović.

Bonus video: