Kosovo: U subotu protest zbog demarkacije sa Crnom Gorom

Jedan od opozicionih lidera Ramuš Haradinaj u danas objavljenom intervjuu listu "Zeri" kaže da opoziciji izbori nisu cilj, ali da ako do njih dođe ona će se ujediniti, jer vlada treba da ode "zbog štetnih sporazuma"
10 komentar(a)
Skupština Kosovo, Foto: Reuters
Skupština Kosovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2016. 10:15h

Pristalice kosovske opozicije sjutra će u Prištini, kako su najavili, održati novi protest na kome će ponovo tražiti poništavanje Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Prema tumačenju opozicije prvi sporazum dijeli Kosovo, a drugi poklanja dio teritorije Crnoj Gori.

Kosovska opozicija traži da se sprovede odluka Ustavnog suda kad je riječ o sporazumu o ZSO, prema kojoj određena načela tog sporazuma nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Pošto kosovska opozicija smatra da je Ustavni sud donio negativnu ocijenu o formiranju Zajednice srpskih opština, najavila je da će se sjutra u 14 sati okupiti ispred Univerzitetske biblioteke u Prištini, a potom organizovano krenuti u protesnu šetnju do zgrade kosovske vlade i parlamenta.

Jedan od opozicionih lidera Ramuš Haradinaj u danas objavljenom intervjuu listu "Zeri" kaže da opoziciji izbori nisu cilj, ali da ako do njih dođe ona će se ujediniti, jer vlada treba da ode "zbog štetnih sporazuma".

U nekim od ranijih protesta, koje su organizovale opozicione Alijansa za budućnost Kosova, Samoopredjeljenje i Inicijativa za Kosovo, bilo je sukoba demonstranata i pripadnika kosovske policije, a opozicioni lideri pozivaju na mirne sjutrašnje proteste.

Krajem prošle godine, opozicioni poslanici su na sve načine nastojali da primoraju kosovsku vladu na ostavku, pa su u više navrata koristili i suzavac u parlamentu kako bi prekinuli održavanje sjednica.

Zbog bacanja suzavca u parlamentu više opozicionih poslanika lišeno je slobode, među kojima je i Aljbin Kurti.

U jučerašnjoj akciji opozicionog podmlatka na ogradu zgrade kosovske vlade i skupštine stavljena je traka na kojoj je ispisano - "Mjesto zlocina: ovdje su oni koji krše Ustav".

Kosovski premijer Isa Mustafa u više navrata pozivao je opoziciju na dijalog.

Bonus video: