Amfilohije: Tako smo mogli uz Hitlera 1941.

Amfilohije tvrdi da su težnje ka NATO-u iste kao da je Janko Vukotić 1916. godine poželio dobrodošlicu austrougarskoj vojsci
90 pregleda 328 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.01.2016. 06:40h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je usmjeravanje Crne Gore ka NATO-u isto kao da su kralj Nikola i Janko Vukotić 1916. godine poželjeli dobrodošlicu austrougarskoj vojsci i poručili da su spremni da im se “predaju i služe kao robovi”.

Težnju Vlade da Crna Gora postane članica alijanse Amfilohije je uporedio sa početkom Drugog svjetskog rata, navodeći da je to kao da su “ 1941. godine u Beogradu i Podgorici prihvatili Hitlerovu tiraniju”.

“Mogli su to da urade, možda tada ne bi došlo ono drugo zlo, opako i otrovno - bezbožno komunističko sjeme bratoubilačko koje je posijano ovdje istom demonskom rukom. Osjećamo Evropu, a mi smo Evropa. Mi zagovaramo Evropu od Gibraltara do Vladivostoka. To je naša Evropa, ali ne neznabožačka i mnogobožačka, već Hristova Evropa”, rekao je mitropilit crnogorsko -primorski u besjedi, nakon Božićne liturgije, koju je služio povodom 100 godina Mojkovačke bitke.

Prema Amfilofijevim riječima, sada se u svijetu dešava “otimanje tuđeg, navodno, u ime ljudskih prava”. U takvu Evropu, smatra on, Crna Gora ne može ući.

“Šta je NATO koji nas je bombardovao, koji nam je oteo Kosovo i Metohiju i koji danas podržava bratoubilački rat u Ukrajini, nastavljajući Hitlerovo djelo? Šta je NATO koga priziva sada naša vlast, nego nastavak istoga onoga djela istih onih ideja koje su dovele do Mojkovačke bitke”, rekao je Amfilohije.

Mitropolit SPC nedavno je izjavio da poštuje premijera Mila Đukanovića i da moli Boga da lider DPS-a na kraju neće lične i interese onih koji danas upravljaju Evropom i svijetom staviti iznad Crne Gore.

Bonus video: