Glavni grad ne da pravoslavnu Novu godinu na trgu

Podsjećajući da im je iz Centra bezbjednosti Podgorica odobreno održavanje skupa, iz DF-a su kazali da se radi o “jasnoj opstrukciji podgoričke uprave”
9096 pregleda 49 komentar(a)
Tezge uklanjaju 15. januara: Podgorički pazar, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović
Tezge uklanjaju 15. januara: Podgorički pazar, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović

Uprava Glavnog grada neće dozvoliti Demokratskom frontu (DF) da organizuje proslavu pravoslavne Nove godine na Trgu nezavisnosti jer nije u mogućnosti da ukloni provremene objekte sa trga prije 15. januara. Čelnici DF-a su za nedjelju uveče najavili tradicionalni doček pravoslavne Nove godine na trgu, uz koncert trubača i folk pjevača iz Crne Gore i Srbije. Dok u DF-u navode da su zahtjev za postavljanje bine na trgu dostavili Sekretarijatu za komunalne poslove još 28. decembra, iz podgoričke uprave su juče kazali da ga ne mogu prihvatiti.

“Poznato je da je na glavnom gradskom trgu ove godine organizovan Prvi podgorički pazar u okviru kojeg je priređen bogat tronedjeljni kulturno-zabavni program. U tu svrhu je postavljen veliki broj objekata privremenog karaktera koji će biti uklonjeni do 15. januara. S tim u vezi, na zahtjev Demokratskog fronta za postavljanje privremenih objekata na istoj lokaciji nije moguće pozitivno odgovoriti”, kazali su iz uprave Glavnog grada na čijem je čelu Ivan Vuković. Podgorički praznični bazar otvoren je na glavnom gradskom trgu 19. decembra, a tada je najavljeno da će trajati do 10. januara.

Podsjećajući da im je iz Centra bezbjednosti Podgorica odobreno održavanje skupa, iz DF-a su kazali da se radi o “jasnoj opstrukciji podgoričke uprave”. Oni su kazali da će se žaliti nadležnima i obavijestiti javnost o detaljima proslave. Čelnici DF-a su ranije najavili da će na glavnom gradskom trgu biti organizovan koncert, kao i da će nakon proslave pravoslavne Nove godine čelnici tog političkog saveza i građani otići do hrama Hristovog vaskrsenja, gdje će mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije služiti moleban.

Bonus video: