Građanima dosta reformi, žele da im bude bolje

“Ova Vlada ne može ni imati visoko povjerenje građana jer do mandata nije došla na fer način, slobodnim izborima”, smatra Momo Koprivica
2721 pregleda 10 komentar(a)
Ne vjeruje se ni ministrima ni poslanicima: Predstavnici Vlade u Skupštini, Foto: Boris Pejović
Ne vjeruje se ni ministrima ni poslanicima: Predstavnici Vlade u Skupštini, Foto: Boris Pejović

Nepovjerenje u državne institucije je zabrinjavajuće, a procenat nezadovoljnih građana posljednjih nekoliko godina raste jer više nema razumijevanja za “reformske napore”, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Evropska komisija (EK) je krajem prošle godine objavila istraživanje Eurobarometra, koje pokazuje da Vladi Crne Gore vjeruje 24 odsto građana, što je za 14 odsto niže u odnosu na ono koje je ljetos radila ova agencija. Povjerenje u Skupštinu ima 31 odsto ispitanika, a istraživanje je pokazalo da građani Crne Gore nikad manje nisu vjerovali političkim partijama - samo 15 odsto ispitanika.

“Oscilacije u podršci institucijama zavise od niza faktora, uključujući zadovoljstvo ili nezadovoljstvo pojedinim odlukama, dinamikom reformi, kvalitetom života i prirodno je da je taj procenat različit tokom godine”, ocijenila je direktorka Politikon mreže Jovana Marović za “Vijesti”.

Iz Demokratske Crne Gore poručuju da je uzalud bio trud da Vlada premijera Duška Markovića predstavi za najpopularnijeg reformatora i da ih je demantovalo ozbiljno i kompleksno istraživanje iza kojeg stoji EK. “Eurobarometar je pokazao pravu mjeru stvari u Crnoj Gori i, pored ostalog, da je povjerenje u vladu palo na niske grane, odnosno da je ona na strmoglavoj nizbrdici u očima javnosti, a kako i ne bi bila kad nema opipljive pozitivne rezultate rada u prethodnom periodu koji bi se reflektovali na socio-ekonomski položaj građana i na njihova prava i sigurnost”, kaže poslanik Demokrata Momo Koprivica.

“Ova Vlada ne može ni imati visoko povjerenje građana jer do mandata nije došla na fer način putem slobodnih izbora. A ako se ima u vidu šta je radila u međuvremenu, ne treba da čudi ovaj dramatičan pad povjerenja od 14 odsto za posljednja 3-4 mjeseca. Podsjećanja radi, samo od ljetos Vlada je nizom poteza stavila do znanja da joj građani i javni interes nijesu na prvom mjestu. Tako je predložila plan faktičke privatizacije aerodroma na osnovu nevjerodostojnih analiza, odnosno poslužila se nalazima firme koja se neuspješno bavi ispitivanjem tržišta piva da opravda rasprodaju vrlo vrijednog državnog resursa - aerodroma”, kazao je poslanik Demokrata.

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović podsjeća da gađani i po zvaničnim pokazateljima izvršne vlasti iz godine u godinu žive sve lošije, da plate ostaju na istom nivou, a akcize, porezi i drugi nameti su sve veći. Inflacija u posljednje dvije godine je, podsjeća Vujović, iznosila preko pet odsto, što, kako kaže, zajedno sa svim ovim povećanim poreskim opterećenjima značajno utiče na smanjivanje životnog standarda i kupovne moći građana.

“Ovo su činjenice i ovo građani jasno vide, dok s druge strane od Vladinih zvaničnika slušaju svakodnevne tirade o ekonomskom rastu. Tako da ta jasna disproporcija između realnog života i Vladinih tvrdnji je ključni razlog pada povjerenja u Vladu. SDP, sem kritike vlasti, je kao odgovoran opozicioni subjekat tokom ove godine imao niz inicijativa koje bi da su prihvaćene uticale na bolji životni standard građana, pravičniju raspodjelu i smanjivanje jaza između bogatih i siromašnih”, kaže Vujović.

On podsjeća i da Vlada nije prihvatila SDP-ove predloge o povećanju minimalne zarade na 250 eura, ukidanje kriznog poreza, smanjivanje akciza na gorivo, bolju zaštitu radnih prava građana i ukidanje rada na dan državnih praznika, progresivno oporezivanje pravnih lica.

“Sve to, uz niz drugih stvari, uticalo je na smanjivanje ekonomskog standarda građana, a time i na odnos građana prema Vladi. U najkraćem, građani ne osjećaju koristi od ekonomske politike koju vodi Vlada, već jasno vide, da iz godine u godinu, država sve više zavlači ruku u njihov džep i na taj način održava finansijsku stabilnost sistema. Pri tome vide i da se ne dira u luksuz i bogatstvo, i da opstaju povlašćeni pojedinci i strukture koji redovno državi duguju ogromne iznose za poreze imajući u vidu da poreski dug iznosi nekoliko stotina miliona eura”, kazao je Vujović.

Jovana Marović navodi da je očigledno da građani imaju sve manje strpljenja i razumijevanja za stalno odlaganje zahtjevnih reformi, skretanje pažnje sa gorućih problema, retoričku posvećenost integraciji a odsustvo rezultata. “Međutim, ovo nezadovoljstvo dolazi u trenutku kada izbori nisu na vidiku, dok je i u samoj EU zatišje u okviru politike proširenja, pa otuda vlast ovu (i sljedeću) godinu doživljava kao mogućnost za kontroverzne odluke i apatiju na svim nivoima bez bilo kakve kazne”, zaključuje Marović.

Javnost sve vidi, ovoliki pad je nepovratan i nezaustavljiv

Koprivica kaže da treba imati u vidu i da je od kraja septembra do polovine decembra javni dug porastao za 100 miliona eura i sad iznosi 3,2 milijarde eura.

“Dakle, ta ista Vlada krši sopstvene dokumente o visini zaduženja, a šta tek da se onda o njoj kaže na drugim poljima. To građani vide i osjećaju, odnosno vide oni dužničke okove koje ova vlada namiče njihovim potomcima. Prepoznaju građani da dok se na svjetskom tržištu cijena goriva strmoglavo obara, u Crnoj Gori se cijena tek neznatno koriguje. Šta više reći o predloženom budžetu za 2019, kad se vidi enorman rast tekućih izdataka partijske klike u državnom aparatu, a nigdje ni na vidiku smanjenja poreza za sve siromašnije građane od kojih je trećina suočena sa rizikom siromaštva”, kazao je on.

Javnost, navodi poslanik Demokrata, vidi i da nema baš nikakvog pomaka na planu rasvjetljenja monstruoznog pokušaja ubistva novinarke Olivere Lakić, niti da je utvrđena prava odgovornost u vezi toga.

“Markovićev kabinet nije uradio ništa da zaustavi iseljavanje mladih iz Crne Gore. I u konačnici prema Eurobarometru 58 odsto građana nema povjerenje u izvršnu vlast, a to je upečatljiv dokaz da ova vlada nema demokratski legitimitet i da je nametnuta građanima”, zaključio je on.

Bonus video: