Austrougarske mape idu u prilog Crnoj Gori

Rješenje je trebalo da utvrdi Međunarodni sud, ali dogovor oko dokumenta sa kojim je trebalo zajedno da nastupe Zagreb i Podgorica nije postignut
480 pregleda 45 komentar(a)
Rt Oštro mapa, Foto: Arhiva Vijesti
Rt Oštro mapa, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.01.2016. 20:56h

Šta se desilo sa pregovorima oko statusa Prevlake ni juče niko iz Vlade Crne Gore nije želio da objasni.

Član Odbora za međunarodne odnose Skupštine Koča Pavlović (DF) ocijenio je da je "muljanje" sa Prevlakom potpuno primjereno ovdašnjoj vlasti, koja je "bila spremna da trguje svačim, pa i neprimjerenom "robom" kakva je državna teritorija i njena granica".

Područje Prevlake, kako pokazuje karta kotorskog arhiva u koju su “Vijesti” imale uvid, 1900. godine pripadalo je Austrougarskoj.

Nakon toga ona je pripala zajedničkoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca, potom SFRJ a na kraju "krnjoj" Jugoslaviji, pa Crnoj Gori.

Austrugarske mape, kako tvrdi zvor iz Vlade, idu u prilog Crnoj Gori. Konačno rješenje trebalo je da Crna Gora i Hrvatska prepuste Međunarodnom sudu, ali je dogovor oko dokumenta sa kojim je trebalo zajedno nastupiti prekinut.

"Kontinuitet hrvatskog 10-godišnjeg odlaganja je iskaz patriotskog konsenzusa različitih vladajućih elita, da to čekanje povoljnijeg trenutka predstavlja najbolju strategiju za ostvarenje maksimalističkog teritorijalnog zahtjeva na prostoru Boke", naveo je Pavlović u izjavi za “Vijesti”.

Iz hrvatskog MVPEI-a je ranije rečeno da se sa Crnom Gorom ne pregovora oko Prevlake, dok u istom resoru u Podgorici navode da će razgovori biti obnovljeni nakon formiranja nove vlade.

Bonus video: