Janjić: Nisam rekao da Đukanović ide

Janjić negira i da je u privatnoj komunikaciji govorio da je Đukanović obećao Bajdenu povlačenje
77 pregleda 37 komentar(a)
Dušan Janjić, Foto: Arhiva Vijesti
Dušan Janjić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.01.2016. 17:09h

Politički analitičar iz Srbije Dušan Janjić tvrdi da nikada nije rekao da će se premijer Milo Đukanović povući iz izvršne vlasti 2015, čime je revidirao raniji stav da je lider DPS-a prihvatio obavezu da preda izvršnu vlast.

"Postoji jedan problem, Milo nikako sebi da napravi opoziciju. Prihvatio je obaveze na Minhenskom samitu bezbjednosti da preda izvršnu vlast, samo ne znam kako će to da uradi. Moraće, vjerovatno, nekog iz DPS-a da 'prefarba u žuto' i da mu da vlast", rekao je Janjić RTS-u početkom decembra prošle godine.

Janjić je juče, u izjavi "Vijestima", negirao da je u privatnoj komunikaciji sagovornicima objašnjavao da je Đukanović obećao Džozefu Bajdenu, potpredsjedniku SAD, da će se povući iz Vlade.

"Kako bih to znao, nijesam ja Bajden", kazao je Janjić. Đukanović je učestvovao prošle godine na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, na kojoj je bio i Bajden.

Janjić je kazao da je sporna izjava istrgnuta iz konteksta. Tvrdi da Đukanović ne želi pošto-poto da bude na čelu Vlade, ali da ne može da “napravi opoziciju” koja bi preuzela vlast.

"Nema nikakve zavjere iza scene, odnosno niko od nikoga nije tražio, niti davao nekakve garancije. To je izvučeno iz konteksta. Što se tiče stabilnosti vlade, odluka je u rukama Đukanovića. On je i dalje najjači političar, ali gledajući tendenciju, on, koliko znam, nije prihvatio nikakvu obavezu u Minhenu da pravi opoziciju. On sebi ne može napraviti opoziciju, ali sigurno da neće ostati na vlasti ako DPS i stabilna koalicija ne dobiju podršku na izborima", objasnio je Janjić.

Pozivajući se na nezvanične informacije, Janjić kaže da je “ključ dobiti stabilnu vladu u koju bi, po želji zapada, bilo dobro da budu i drugi akteri osim DPS-a”.

"Na Minhenskom bezbjednosnom forumu bilo je političkih razgovora i dogovora da u Crnoj Gori treba obezbijediti stabilnu vladu koja će podržati i osigurati ulazak Crne Gore u NATO. Jer država je dobila poziv, predstoji ozbiljan posao da se dođe do ratifikacije, a to može da traje i tri godine, što zavisi od Crne Gore", objašnjava on.

Janjić tvrdi da lider DPS-a "nije neko ko će insistirati da bude premijer, ukoliko se nađe neka druga ličnost".

"On je dva puta davao priliku drugima, ali sigurno da je neophodno potreban, ako ne kao premijer, onda kao predsjednik Crne Gore", navodi Janjić.

Bonus video: