Demokrate: Epilog kriminalne drame ne smiju biti nagodbe

Demokrate smatraju da epilog kriminalne i privredno-političke drame u Crnoj Gori ne smiju biti nagodbe sa nižerangiranim igračima
20 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.01.2016. 14:49h

Sporazumno priznanje krivice od strane Miloša Marovića zatire „pravnički romantizam“ kojim je bio natopljen pokret za presađivanje iz anglo-američkog i učvršćenje u naš pravni sistem specifičnog instituta kakav je sporazum o priznanju krivice, smatraju Demokrate.

"Sporazum o priznanju krivice ne daje dobre rezultate u društvu u kojem je autoritet prava i morala na niskom nivou. Treba dodati i da efikasnost krivičnog postupka ne smije biti iznad pravde, istine i efikasne prevencije teškog kriminala i milionskih malverzacija. Rasterećenje pravosuđa ne smije prerasti u nova i dodatna opterećenja za društvo. Predsjednika Političkog savjeta DPS-a sigurno neće „ubiti prejaka riječ“ odnosno razumno je pretpostaviti da očekuje da ga spasi neizgovorena riječ. U pravnoj državi se beneficija daje onome ko progovori, a ne onome ko ćuti. U državi sa pravom, a bez vladavine prava ćutanje je cijena slobode, a u državi vladavine prava riječ je cijena za blažu kaznu. Riječ koja dovodi do novih dokaza, riječ koja podstiče sumnju i nepovjerenje među kriminalcima i riječ koja destabilizuje kartele", navodi se u saopštenju Demokrata.

"Da li beneficiju u vidu dramatično blaže kazne mogu dobiti svi okrivljeni ili samo oni čiji otac ćuti? Da li sloboda izbora između ponude tužioca i rizika suđenja može pripadati jedino onome ko ima svojtu koja ćuti? Da li će sa svim raspoloživim dokazima u toku pregovaranja biti upoznat samo onaj okrivljeni čija svojta ćuti? Da li se povoljnom nagodbom kupuje ćutanje predsjednika Političkog savjeta Dps-a za račun predsjednika Dps-a?", dodaje se.

Demokrate smatraju da epilog kriminalne i privredno-političke drame u Crnoj Gori ne smiju biti nagodbe sa nižerangiranim igračima i imunitet za prvorangiranog na piramidi sastavljenoj od politike, privilegija i bezakonja.

Kako navode, "dilema poslednjeg evropskog samodršca u pogledu vjernosti najbližeg okruženja je osnov kriminalne i koruptivne piramide".

"Da bi uklonio eventualne prevratničke namjere onih koji mu sjede iz koljeno i imaju najviše informacija i resursa neophodnih za svrgavanje šefa nedemokratskog režima, on im je dojeljivao monopolska prava, privilegije i feude. Jedino sveobuhvatno i neselektivno djelovanje pravosuđa može razuvjeriti građane da danas Đukanović toj „eliti“ umjesto monopola i privilegija isporočuje sporazume o priznanju krivice sa bestidnim pogodnostima u vidu niske kazne. Povjerenje u objektivan i nepristrasan rad Tužilaštva moguće je steći tek kad ono procesuira i druge lokalne šefove i šefa nad šefovima, iako najnovija praksa dogovornog priznanja krivice povećava sumnju u nepristrasnost i objektivnost ovog vrlo važnog državnog organa. Sve dok pravosudna intervencija ne bude sveobuhvatna i dok god vrh piramide bude izuzet od djelovanja pravde postojaće utemeljena sumnja da se procesuiranju pojedinih zvaničnika pristupa radi sticanja naklonosti međunarodnih činilaca, ali i radi centralizacije korupcije i kriminala na način da se ovim djelatnostima može baviti samo jedna ekipa i radi cementiranja vladajuće klike na način da nikome iznutra ne pada na um da otkaže poslušnost", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: