Mitropolija: Odluku o ulasku u NATO da donesu građani

U Mitropoliji smatraju da se raspodjela finansijskih sredstava iz državnog budžeta Crkvama i vjerskim zajednicama vrši preko Ministarstva na diskriminatoran i pravno neutemeljen način
54 pregleda 165 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Hram, Foto: Luka Zeković
mitropolit Amfilohije, Hram, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.01.2016. 13:58h

Odluku o pristupanju Crne Gore u NATO neophodno je da donesu građani na slobodnom referendumu, a ne prosto interesna vladajuća garnitura, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Na Cetinju je u subotu održan Sabor sveštenstva, na kom su razmatrana brojna pitanja.

“U vezi društvenih izazova s kojima se susrijeće Crna Gora, dužnost nam je i pastirska i građanska da povodom insistiranja zvanične Crne Gore na članstvu u NATO paktu saopštimo u ime Crkve koja je rodila Crnu Goru, u ime Petrovićke i Crne Gore mojokvačke bitke da je neophodno da takvu sudbinsku odluku, kao što je bila ona odluka o nezavisnosti, donesu svi građani na slobodnom referendumu, a ne prosto interesna vladajuća garnitura”, kaže se u saopštenju.

U Mitropoliji smatraju da je neshvatljiv uporni izostanak saradnje državne administracije sa pravoslavnom Crkvom u pogledu donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Oni su naveli da u potpunosti stoje iza svih aktivnosti koje je do sada preduzela Mitropolija i njen pravni savjet, u pogledu donošenja novog Zakona u saglasnosti sa modernim evropskim zakonodavstvom i iskonskim ljudskim pravima.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske zahtijevaju da predlagač u izradu novog teksta Nacrta zakona uključi njihove i predstavnike drugih pravoslavnih eparhija.

“Posebno ukazujemo da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava bukvalno stvara i izdržava neke psevdovjerske organizacije u Crnoj Gori, koje bez te i takve političke i finansijske podrške ne bi postojale, mislimo na pokušaj stvaranja ”tzv. državne vjerske zajednice pod nazivom CPC” u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

U Mitropoliji smatraju da se raspodjela finansijskih sredstava iz državnog budžeta Crkvama i vjerskim zajednicama vrši preko Ministarstva na diskriminatoran i pravno neutemeljen način.

“Osnovni izazov savremene ljudske zajednice se tiče svetinje braka i porodice. Ukratko i u najvažnijem, stav je Crkve: brak je zajednica muškarca i žene, a ljudska ličnost je nepovrediva od samog začeća”, podsjeća se u saopštenju.

U Mitropoliji vjeruju da je neophodno da ti principi budu nepromjenjivi dio i državnog zakonodavstva. ”Čime bi se naročito zaštitila djeca, koja možda nikad nisu bila ugroženija u svjetskoj istoriji nego danas”.

Oni su pozvali vjernike da revnosno pohađaju službe, navodeći da je to jedini istinski znak hrišćanskog i pravoslavnog crkvenog identiteta.

“Mitropolija je i ove godine brojnija za nekoliko sveštenoslužitelja, monaha i monahinja, što nas raduje, naročito kad se sjećamo broja sveštenika, monaha i monahinja prije 25 godina kada je Mitropolit Amfilohije počeo svoj arhipastirski rad u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Sveštenstvo i monaštvo čestitalo je mitropolitu Amfilohiju Radoviću 30. godišnjicu arhijerejske i 25. godišnjicu mitropolitske službe u Crnoj Gori.

Bonus video: