Bulajić o članstvu CG u NATO: Nikakvi izbori ne smiju da budu u istoj ravni sa referendumom

“Crna Gora je u dubokoj političkoj, ekonomskoj, moralnoj, duhovnoj i svakoj drugoj krizi i to je svima jasno. Postoje dva vrlo jasno izražena politička pola”, ocijenio je Bulajić
70 pregleda 52 komentar(a)
strahinja bulajić, Foto: Filip Roganović
strahinja bulajić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 02.01.2016. 14:19h

Nikakvi izbori ne smiju da budu u istoj ravni sa referendumom po pitanju učlanjenja Crne Gore u NATO, ocijenio je potpredsjednik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić.

Bulajić je kazao da predpostavlja da će pitanje učlanjenja Crne Gore u NATO pakt imati posebnu težinu u izbornoj kampanji, ali da ni na koji način, nikakav izborni proces ne može i ne smije da bude optimalna supstitucija za referendum o tako važnom i sudbinskom pitanju.

Bulajić je rekao da crnogorska vlast kaže da je Crna Gora demokratska zemlja, a da države koje zovu u NATO za sebe navode da su „zemlje razvijene demokratije“, i da ne vidi niti jedan razlog da se bježi od referendum.

“Ne smijemo da zaboravimo, referendum je vrhunski izraz demokratske i slobodne volje svakog građanina pojedinca kao nosioca izvornog suvereniteta. Po pitanju učlanjenja u NATO pakt, nikakvi izbori ne smiju da se stavljaju u istu ravan sa referendumom. To bi bio politički non-sens bez presedana”, rekao je Bulajić u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, po mnogim stvarima, pa i po pitanju učlanjenja u NATO, politička scena u Crnoj Gori je veoma polarizovana.

“Crna Gora je u dubokoj političkoj, ekonomskoj, moralnoj, duhovnoj i svakoj drugoj krizi i to je svima jasno. Postoje dva vrlo jasno izražena politička pola”, ocijenio je Bulajić.

On je kazao da je na jednoj strani koalicija oko Demokratske partije socijalista, a na drugoj Demokratski front.

Bulajić je ocijenio da se između ta dva pola nalaze stranke ili partije koje, kako je naveo, imaju poprilično nemušt stav o mnogim pitanjima, a posebno o učlanjenja u NATO pakt.

“Da li je takav njihov, nazovi stav, proizvod neke meni nejasne taktike, ili možda nezainteresovanosti, a meni se čini da može biti i zbog, tek samo, pukog straha ili ko zna čega, pokazaće samo vrijeme vrlo brzo”, rekao je Bulajić.

On je kazao da je, imajući u vidu da među stanovništvom Crne Gore postoji dominantna i nedvosmislena većina koja se protivi učlanjenju u NATO, formiranje anti-NATO saveza ili bloka ili koalicije ima potpuni legitimitet i legalitet.

Prema njegovim riječima, to bi bio prirodan odgovor na postojanje pro-Nato bloka ili koalicije.

“Narodu je jasno da oni, koji guraju Crnu Goru u NATO pakt, vjeruju da će u okrilju te ofanzivne alijanse naći zaštitu za sve ono što je tokom dvije ipo decenije rađeno i urađeno protiv zakona i Ustava kojeg su oni pisali i izglasali”, rekao je Bulajić.

On smatra da samo vojna neutralnost koja bi bila garantovana od vodećih zemalja zapada, ali i Rusije, ima pun smisao i opravdanje i da bi podrazumijevala potpuno drugačiji koncept ustrojstva Vojske Crne Gore.

“Ne samo u smislu poboljšavanja životnog standarda oficira, podoficira i vojnika i njihovih porodica, već i potpunu strukturnu reformu, ali i neophodno jačanje, osavremenjavanje, modernizaciju i popunu savremenim materijalno-tehničkim sredstvima svih rodova vojske”, ocijenio je Bulajić.

Upitan da li bi takva koalicija trebalo da nastupi sa zajedničkom listom i na izborima, Bulajić je kazao da bi bilo pametno da se najprije pokaže strpljenje i sačeka eventualno formiranje jednog takvog saveza, bloka ili koalicije.

On je podsjetio da su zahtjevi DF-a vezani za izbore pad aktuelne i formiranje prelazne vlade.

“Koja bi prvi put u Crnoj Gori, organizovala i sprovela slobodne, pravedne i poštene izbore koji bi nedvosmisleno odslikali istinsko raspoloženje i volju biračkog tijela. Pošteni i pravedni izbori mogući su jedino ukoliko se formira prelazna vlada koja bi imala ograničeno trajanje”, kazao je Bulajić.

On je rekao da pozivnicu za NATO doživljava kao poziv na zaborav sopstvene prošlosti, istorije, tradicije, i kako je kazao, čestitih predaka, vjere koju su predali i njihovog heroizma “promjenu mišljenja i opštu amneziju”.

“To je poziv na potpunu promjenu svijesti pravoslavnog stanovništva Crne Gore. Ono što je najveći problem u svemu je što trenutna vlast u ovoj maloj zemlji sve to histerično podržava, pozdravlja i slavi kao veliki sopstveni uspjeh. Sa druge strane, kod ogromne većine naroda u Crnoj Gori, ta pozivnica je izazvala nepodijeljen osjećaj osramoćenosti i izdaje”, rekao je Bulajić.

On je kazao da je to samo još jedna u nizu činjenica da aktuelna vlast ne predstavlja izraz istinske izborne volje naroda.

Bulajić smatra da pozivnicia ne predstavlja rezultat ispunjavanja bilo kakvih, obaveza, a pogotovo ne u domenu vladavine prava i da je razlog potpuno drugačije prirode.

On je kazao da, iako je svima jasno da je unipolarni koncept doživio očigledan krah, vodeće zemlje zapada i dalje nastavljaju sa hegemonističkom politikom prema državama bivšeg socijalističkog bloka, a posebno prema pravoslavnim slovenskim zemljama.

Bulajić je kazao da vjeruje da više niko nema ni najmanju sumnju da je njihov krajnji cilj ogromna mineralna bogatstva nepreglednih ruskih prostranstava, ali i sve ono što čini temelj posebnosti ruske civilizacije.

“U tom cilju, zapad želi da jednostavno otme sve one zemlje za koje procjenjuje da bi mogle da budu potencijalni ruski saveznici i preko uspostavljenih marionetskih vlada u tim zemljama uspostavlja potpunu dominaciju i briše ruski uticaj. Takav je slučaj i sa Ukrajinom, ali i sa Crnom Gorom i, u tom smislu, između ove dvije zemlje se mogu povući mnoge paralele”, kazao je Bulajić.

Na pitanje očekujete li dodatno zaoštravanje odnosa sa Rusijom, a posebno nakon eventualnog ulaska države u NATO, Bulajić je odgovorio da je zaoštravanje odnosa sa Moskvom isprovocirano sa crnogorske strane.

“U svojoj beskonačnoj poniznosti prema određenim zemljama zapada, vlast u Crnoj Gori je, kao i svaka druga marionetska vlast, nastojala da pogodi šta te zemlje razmišljaju pa da to čim prije i učine, iako su se ponekad i preračunali, pa se desilo da su uradili nešto što od njih nije ni traženo”, rekao je Bulajić.

On je kazao da je kao posledica svega toga, napravljen, kako je rekao, najsramotniji presedan u političkoj istoriji Crne Gore.

“Sa druge strane, Rusija je pokazala veliku strpljivost i nije adekvatno odgovarala, a što bi bilo prirodno i sasvim normalno imajući u vidu o kako važnoj državi se radi, sa svim njenim političkim, ekonomskim, vojnim i svakim drugim uticajem na ukupna planetarna dešavanja”, ocijenio je Bulajić.

On smatra da međutim, Crna Gora i dalje bježi od same sebe, od svog civilizacijskog kruga i svojim činjenjem postaje “neprijatelj jedinom svom istorijski dokazanom i potvrđenom prijatelju mimo njegove volje, a bez čije podrške ne bi ni postojala”.

Bulajić je rekao da je apsolutno potvrđeno, da se ne može očekivati da aktuelna crnogorska Vlada promijeni politički kurs, koji, kako smatra, ni na koji način ne predstavlja nacionali interes.

“Takođe, za očekivati je da jedna takva zemlja kao što je Rusija, sasvim sigurno, ima spremne odgovore i rješenja. O čemu se radi, pretpostavljam i vjerujem da ćemo veoma brzo saznati”, rekao je Bulajić.

Bonus video: