Lukšić: Kandidaturom za promociju Crnu Goru na međunarodnoj sceni

“Na učešće u ovoj važnoj utakmci dodatno nas motiviše sveukupni bilans rezultata na planu integracionih procesa i podsticanju regionalnog mira i saradnje kao i naš dosadašnji učinak u okviru multilateralnih organizacija”, ocijenio je Lukšić
85 pregleda 9 komentar(a)
Igor Lukšić, Ban Ki-Mun, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Ban Ki-Mun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.01.2016. 13:04h

Potpredsjednik Vlade Igor Lukšić ocijenio je da njegovom kandidaturom za Generalnom sekretara Ujedinjenih nacija (UN) treba na najbolji način promovisati Crnu Goru na međunarodnoj sceni.

On je rekao da je velika čast i privilegija predstavljati svoju državu u procesu kakv je izbor Generalnog sekretara UN.

“Koga će na kraju Savjet Bezbjednosti predložiti Generalnoj Skupštini vidjećemo, ali nas sam proces obavezuje da mu pristupimo ozbiljno a istovremeno u skladu sa resursima kojima raspolažemo”, rekao je Lukšić agenciji MINA.

On je ukazao da se prvi put dešava da se od Istočne grupe zemalja u okviru UN očekuje da daju kandidate.

“To samo po sebi ne znači da će neko od nas na kraju i biti nominovan ali je veoma važno da naše zemlje istaknu kredibilne kandidate kako bi povećali šanse da Istočna grupa na kraju bude u prilici da iz njenih redova budući generalni sekretar bude selektovan”, naveo je Lukšić.

On je kazao da su u kontaktima koje su predstavnici Vlade imali naišli samo na pozitivne strane i podstaknuti time odlučili da Crna Gora učestvuje u procesu.

“Stoga naš naglasak treba da bude na tome da pokažemo seriozan i metodičan pristup i promovišemo našu zemlju na međunarodnoj sceni na najbolji mogući način, a najprije na Savjetu Bezbjednosti i potom Generalnoj Skupštini će biti da odluče" rekao je Lukšić.

On je objasnio da će u cilju koncipiranja daljih aktivnosti biti formiran tim kojim će rukovoditi generalni direktor za multilateralne poslove u MVPEI i, do nedavno, amabasador Crne Gore pri UN, Milorad Šćepanović.

Luksić je rekao da vjeruje da je veoma važno da najveći obim poslova bude koncentrisan na dešavanja u Njujorku, da se pripremi program i razgovara sa svim donosiocima odluka kako bi kandidatura bila predstavljena na najbolji mogući način.

“Na učešće u ovoj važnoj utakmci dodatno nas motiviše sveukupni bilans rezultata na planu integracionih procesa i podsticanju regionalnog mira i saradnje kao i naš dosadašnji učinak u okviru multilateralnih organizacija”, ocijenio je Lukšić.

Kako je objasnio biće prezentovane aktivnosti za koje smatra da bi budući generalni sekretar trebalo posebno da ima u vidu.

“To su dalji napori na izgradnji međunarodnog mira i bezbjednosti kroz, prije svega, preventivne metode, naročito instrument medijacije, prepoznat u povelji UN koji se, čini nam se, nedovoljno koristi”, rekao je Lukšić.

On smatra da treba imati u vidu nedavno usvojenu globalnu razvojnu agendu i sa tim u vezi moguće dalje reforme institucija UN, prije svega Ekonomsko-socijalnog savjeta.

“I, naravno, u skladu sa onim što smo i do sada radili kroz članstvo u Savjetu za ljudska prava, dalja promocija univerzalnih ljudskih prava i koncepta ljudskih prava uopšte”, objasnio je Lukšić.

On je ocijenio da će sve to podrazumijevati i nastavak strukturno funkcionalnog prlagođavanja institucija.

“Siguran sam da ćemo, uz ostale kandidate, biti u prilici da adekvatno prezentiramo svoj program u odgovarajućim forumima, jer će po prvi put u ovom procesu selekcije, kandidati imati priliku da neposredno predstave svoje planove budućih aktivnosti”, zaključio je Lukšić.

Bonus video: