Popović: Godina za nama bila je vrijeme sazrijevanja

On je dodao da će liberali, kao i u prethodne dvije decenije, biti snažna potpora takvom putu Crne Gore i opredjeljenju njenih građana ali i otvorena podrška svakom pojedincu koji ima viziju Crne Gore kao boljeg, srećnijeg i bogatijeg društva u kojem će se svi građani osjećati komotno. Čeka nas naporan put na kojem moramo biti jedinstveni oko onoga čemu svi težimo
0 komentar(a)
Nova godina, Foto: Shutterstock
Nova godina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.12.2015. 13:04h

Predsjednik Liberalnog saveza Andrija Popović čestitao je Novu 2016. godinu.

"Godina za nama bila je vrijeme sazrijevanja. Ono što smo dugo vremena sanjali i čemu smo svi težili, počelo da porpima svoj konačni oblik. Na desetu godišnjicu obnovljene nezavisnosti Crna Gora slaviće kao članica NATO saveza. To je bio veliki iskorak koji je pokrenuo društvene reforme. Jačanje pravne države i države vadavine prava, profesionalan rad tužilaštva i sudstva uz reforme izbornog, socijalnog i fiskalnog sistema, garantuju svim građanima da se krećemo ispravnim putem ka sigurnom cilju- bolji kvalitet života svakog pojedinca u Crnoj Gori", rekao je Popović.

On je dodao da će liberali, kao i u prethodne dvije decenije, biti snažna potpora takvom putu Crne Gore i opredjeljenju njenih građana ali i otvorena podrška svakom pojedincu koji ima viziju Crne Gore kao boljeg, srećnijeg i bogatijeg društva u kojem će se svi građani osjećati komotno. Čeka nas naporan put na kojem moramo biti jedinstveni oko onoga čemu svi težimo.

"Poštovani građani i građanke, vama, vašim familijama i onima koji su vam najdraži, želimo puno uspjeha u svakom segmentu života u narednoj godini. Neka ljubav, sreća, zdravlje i nova znanja obilježe vaše živote u 2016. godini", rekao je Popović.

Rakčević: Vrijeme je za promjene na bolje i saradnju opozicije

Predsjednik GP URA Žarko Rakčević česittao je Novu godinu svim grđanaima Crne Gore.

"U ime Građanskog pokreta URA građanima Crne Gore želim dobro zdravlje i sreću u promjenama na bolje tokom 2016. godine. Građanski pokret URA želi mirnu promjenu ove vlasti i DPS politike tokom predstojeće godine. Spremni smo da sarađujemo na tom planu sa svima koji ne dovode u pitanje građansku Crnu Goru i njen put ka Evropskoj uniji."

Rakčvić je kazao da se treba mudro i uporno boriti za slobodne i fer izbore, a onda za oporavak Crne Gore, bez sujete i kontraproduktivnih optužbi unutar istinske opozicije.

"Proteklu 2015. godinu možemo označiti kao još jednu godinu zatvaranja fabrika, godinu stečajeva, vrtoglavog rasta javnog duga, pada životnog standarda većine građana i rasta nezaposlenosti. Nastavilo se sa ortačkom rasprodajom i uništavanjem resursa Crne Gore. URA smatra da Crna Gora sve manje funkcioniše kao država svih nas, a sve više kao država povlašćenih kumova i prijatelja. Krajnje je vrijeme da se prekine ova loša i neodgovorna politika", rekao je Rakčević.

Vujanović: Najvrijednija godina od obnove nezavisnosti

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je da je ova godina bila najvrijednija nakon obnove nezavisnosti i poručio da je obaveza da se obezbijedi povjerenje u izbore u narednoj godini uz opšteprihvaćen izborni rezultat kako bi država funkcionisala u političkoj stabilnosti.

On je, u novogodišnjoj čestitci, podsjetio da je Crna Gora ove godine dobila pozivnicu za NATO.

"Nakon samo devet godina od nezavisnosti suverenitet Crne Gore i njene granice postale su dio kolektivne bezbjednosti, njena ekonomija i politički ugled su dobili novu vrijednost, njene evropske integracije novi podstrek", kazao je Vujanović.

On je kazao da je 2015. godina uspjeha evropskih integracija.

"Otvorili smo novih šest poglavlja, ukupno 22, sa realnom šansom da naredne godine otvorimo i preostala i nastavimo da budemo primjer dobre dinamike evropskih integracija i partner EU koji zavređuje maksimalno ubrzanje pristupnih pregovora", rekao je Vujanović.

On je podsjetio da je ovo bila godina nastavka privrednog rasta. "Najvećeg na prostoru Jugoistočne Evrope sa realnom šansom kontinuiteta u narednoj godini za dobro svih građana Crne Gore".

Počela je, kaže on, izgradnja autoputa Podgorica Mateševo. Realizuje se višedecenijska želja boljeg povezivanja sjevera sa centralnim i južnim djelom države. Konačno se dobija bezbjedna saobraćajnica i obezbjeđuje nužan uslov razvoja sjevera.

Vujanović je rekao da smo imali najbolju tirustičku sezonu nakon samostalnosti sa najviše gostiju, noćenja i ostvarenog prihoda sa novih dvadeset hotela od kojih čak 12 sa četiri zvjezdice.

Prema njegovim riječima, nastavljen je dobar investicioni ciklus uz potvrdu Crne Gore kao kvalitetne investicione destinacije u koju vrijedi ulagati.

"Ali, ovo je godina i propuštenih investicionih šansi koja ponovo opominje da neiskorišćene prilike, i lako i brzo, mogu da ugroze dobar investicioni ambijent. Ovu godinu napuštamo sa obavezom da obezbijedimo povjerenje u izbore u narednoj godini uz opšteprihvaćen izborni rezultat kako bi funkcionisali u političkoj stabilnosti", kazao je Vujanović.

On je čestitao svima koji su promovisali Crnu Goru u sportu, nauci, kulturi i umjetnosti i koji su pokazali da se i po ovim vrijednosima Crna Gora prepoznaje i cijeni.

"Naši vojnici u vojnim misijama doprinose miru i stabilnosti nastavljajući ponosno tradiciju Crne Gore", kazao je predsjednik Crne Gore.

Krivokapić: Ostaje da se uredi naša kuća , da svima bude toplije

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić čestitao je Novu godinu građanima Crne Gore, poručujući da ostaje teži dio posla i da se uredi naša kuća, da svima, kako je rekao, bude toplije i da se živi bolje i mirnije.

On je kazao da je 2015. udaren pečat na nezavisnost Crne Gore – ušli smo u NATO familiju.

"Sloboda za Crnu Goru i bezbjednost za njene građane, kao uslov slobode i razvoja".

"No, napravili smo zid oko naše kuće, došli na Zapad. Ostaje težak dio posla da uredimo našu kuću, da u njoj svima bude toplo, da se bolje živi i mirnije", kazao je Krivokapić.

On je poručio da znamo što je put do toga.

"Snažna država koja će čuvati dostignuto, ali obezbijediti i nužne promjene. Država koja će postaći hrabrost i odlučnost svih nas da se suočimo sa krizom koja traje, sa činjenicom da se teško živi, da smo država koja živi na dug", kazao je Krivokapić.

On je poručio da će sloga uraditi našu kuću pravom evroatlantskom i vratiti punu vjeru onima koji su nas napuštili.

"I zato, građani Crne Gore đe god da ste, u Crnoj Gori ili neđe po bijelom svijetu, neka vam bude srećna 2016, nek vam duša bude topla, misao radosna, a srce hrabro", rekao je Krivokapić.

Brajović: 2015. bila izuzetno dinamična

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović čestitao je svim građanima Novu 2016. godinu.

"Na izmaku svake kalendarske godine sumiramo ostvarene ciljeve, te vjerujem da ćemo se svi složiti da je 2015-ta godina bila izuzetno dinamična, što je za rezultat imalo realizaciju brojnih planiranih projekata i ispunjavanje obaveza. Poziv za članstvo u NATO, otvaranje novih poglavlja u okviru procesa EU integracija, pozitivan izvještaj Evropske komisije o napretku, su samo neki od pokazatelja uspješnosti predanog rada i naših pređenih stepenika na evroatlantskom putu. Naše zalaganje za vladavinu prava, ključni je faktor za osiguravanje mira i bezbjednosti, ali i preduslov za jačanje socio-ekonomskog kapaciteta naše države i cjelokupni društveni prosperitet", kazao je Brajović.

Predsjednik Socdijaldemokrata je kazao da je u pogledu investicionih aktivnosti važno istaći otpočinjanje "najvećeg investicionog projekta izgradnje puta Bar – Boljare, ali i brojne druge investicije u oblasti saobraćaja, privrede, turizma, koje će stvoriti realne šanse za razvoj i ekonomski napredak naše države."

"Napori koje budemo zajedno ulagali u budućem periodu učiniće da naša Crna Gora postane još bolјe i prijatnije mjesto za život i rad. Na tragu započetih projekata, moramo sa još većim entuzijazmom i odgovornošću krenuti u realizaciju novih, te tako učvrstiti temelje za kvalitetniji život svih nas.U 2016.-oj slavimo desetogodišnjicu obnove državne nezavisnosti i vjerujem da ćemo i iz tog razloga, u godini koja je pred nama, nastaviti da se izgrađujemo kao tolerantno, pravedno i demokratsko društvo, jednako posvećeno potrebama svih građana. Ako nastavimo da brinemo jedni o drugima i jedni za druge i budemo odgovorni građani, očuvaćemo naše prepoznatljive vrijednosti, tradiciju i kulturu, i stvoriti društvo jednakih šansi. U nadi da ćemo svi imati dovoljno snage i spremnosti da mijenjamo našu Crnu Goru na bolje, u ime svih Socijaldemokrata Crne Gore, ali i u svoje ime, koristim priliku da vam čestitam nastupajuću 2016. godinu i poželim puno sreće, zdravlja i sveukupnog prosperiteta", kazao je Brajović.

Bonus video: