Đukanović poslije Marovića "odličan" i sa Lukšićem

Lukšić ispunjava sve uslove da bude generalni sekretar UN, baš kao što i Aco Đukanović ispunjava uslove da bude direktor Svjetske banke. Obojica imaju podršku Vlade, kaže Danilović
51 pregleda 32 komentar(a)
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Igor Lukšić, Svetozar Marović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.12.2015. 16:22h

Predlog Vlade da Igor Lukšić bude kandidat za generalnog sekretara UN je nerealan i služi za tiho povlačenje crnogorskog šefa diplomatije iz vlade, smatraju u opoziciji.

Premijer Milo Đukanović je kazao da je Lukšić kompetentan kandidat za generalnog sekretara, navodeći da je nekoliko zemalja dalo pozitivno mišljenje o njegovoj kandidaturi.

Podsjećajući da niko u regionu nije reagovao na Lukšićevu kandidaturu, funkcioner Demosa Goran Danilović smatra da je ona nerealna jer Crna Gora nema 10 miliona stanovnika.

"Bila bi realna kada bi se u UN glasalo po DPS-ovom sistemu jedan zaposleni četiri glasa. Lukšić ispunjava sve uslove da bude generalni sekretar, baš kao što i Aco Đukanović ispunjava uslove da bude direktor Svjetske banke. I jedan i drugi za te kandidare imaju nepodijeljenu podršku vlade", kazao je Danilović.

Vlada je predložila Lukšića nakon Đukanovićevog otvorenog neslaganja sa Lukšićem za koga je bio prihvatlljiv tehnički kabinet koji bi organizovao parlamentarne izbore.

Kandidatura je uslijedila pola godine nakon ministrovog povlačenja sa partijskih funkcija, ali i usljed spekulacija kako bi Lukšić, nakon Svetozara Marovića, mogao biti sljedeća “krupna riba” koju bi DPS žrtvovao zbog navodene uloge u budvanskim malverzacijama sa državnim zemljištem, u periodu dok je bio ministar finansija.

Potpredsjednik pokreta URA Dritan Abazović tvrdi da je inicijativa stvaranje privida da u DPS-u sve funkcioniše kako treba.

"Ovo je nastavak priče da je Đukanović u "odličnim odnosima", kako sa Marovićem tako i sa Lukšićem. Jednoga je smjestio u zatvor, drugoga će kandidovati da smjesti na poziciju generalnog sekretara UN-a i to je taj folklor koji će vjerovatno piti vodu među građanima Crne Gore", kazao je Abazović radiju Slobodna Evropa, dok Danilović tvrdi da nije siguran da li je ministar “pušten niz vodu”.

"Vidjećemo da li Đukanović lijepo prati Lukšića ili ga Lukšić lijepo ostavlja. Vidjećemo ko je na dobitku".

Bonus video: