Skupština usvojila zakon o energetici

Ostalo je zakonsko rešenje prema kome će građani plaćati podsticaje za izgradnju obnovljivih izbora energije,odnosno, malih hidroelektrana.
198 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2015. 17:21h

Skupština je usvojila zakon o energetici za koji su glasali poslanci vladajuće kalicije (DPS, SDP, manjine i nezavisni poslanici Damir Šehović i Mićo Orlandić), dok su protiv bili iz opozicije (SNP, Pozitivna i nezavisni poslanici).

Ostalo je zakonsko rešenje prema kome će građani plaćati podsticaje za izgradnju obnovljivih izbora energije,odnosno, malih hidroelektrana.

SDP je uslovila podršku zakonu amandamnima koji su joj prihvaćeni.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić saopštio je da novi Zakon treba da otkloni nedostatke koji postoje u prethodno važećem, kao što su nedovoljna razvijenost tržišta električne energije, zaključivanje ugovora između subjekata i informisanost građana. Zakon će, kako je saopšteno, pozitivno uticati na ispunjavanje obaveza energetskih subjekata, uvođenje novih snabdjevača električne energije, a doprinijeće i višem stepenu zaštite krajnjih kupaca. Zakonom se definišu prava i obaveze proizvođača električne energije, a posebno se uređuje proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije. Opozicioni poslanici su tokom rasprave ocijenili da bi usvajanje zakona omogućilo finansiranje monopolističkih poslova povlašćenih biznismena novcem poreskih obveznika, kao i da su predloženim rješenjem predviđene premije i subvencije za firme koje rade mini hidroelektrane (mHE). Njima je bio sporan i način formiranja cijena struje u periodu od 2017. do 2019. godine. Na Predlog zakona o energetici bilo je podnijeto 125 amandmana. Skupština, između ostalih, nije usvojila amandmane nezavisnog poslanika, Dritana Abazovića, kojima se predviđalo da gubici na mreži budu na nivou onih na evropskim mrežama, kao i ograničavanje maksimalnog godišnjeg rasta cijena električne energije. U Skupštini nije dobio potrebnu većinu ni amandman poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandra Damjanovića, kojim bi se podsticajne mjere primjenjivale od ulaska Crne Gore u EU. Potrebnu većinu nijesu dobili ni amandmani nezavisnog poslanika, Gorana Danilovića, koji su se, između ostalog, odnosili na ukidanje podsticajnih mjera za obnovljive izvore energije u cilju zaštite poreskih obveznika. Nezavisni poslanici Neven Gošović i Dritan Abazović podnijeli su amandman koji su usaglasili sa predlagačem, a tiče se roka ponovnog priključenja kupca na krajnju mrežu kada izmiri svoje obaveze. Skupština danas nije usvojila Predlog zakona o izmirenju obaveza prema radnicima nikšićkih Rudnika boksita, koji su, usljed stečaja, ostvarili pravo na penziju. Predloženi zakon je, kako su obrazložili predlagači nezavisni i poslanik SNP-a, Mladen Bojanić i Aleksandar Damjanović, trebalo da uredi isplatu otpremnina radnicima Rudnika boksita, koji je uveden u postupak prodaje kroz stečaj. Tim radnicima prije ostvarivanja prava na penziju nijesu isplaćena odgovarajuća sredstva u skladu sa socijalnim programom.

Bonus video: