URA: Ustavni sud da ozvaniči mišljenje za ocjenu ustavnosti odredbi izbornih zakona

Tu inicijativu Ustavnom sudu podnijeli su potpredsjednik URE Rade Bojović, profesor Ilija Vujošević i Branko Lukovac
66 pregleda 3 komentar(a)
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Rade Bojović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2015. 09:40h

Ustavni sud je obavezan da što prije ozvaniči mišljenje za ocjenu ustavnosti odredbi izbornih zakona kojima se predviđa obaveza prikupljanja potpisa pred stranačkim izbornim komisijama i donese odluku kojom se proglašavaju neustavnim, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Tu inicijativu Ustavnom sudu podnijeli su potpredsjednik URE Rade Bojović, profesor Ilija Vujošević i Branko Lukovac.

Bojović je ocijenio da je naročito važno da Ustavni sud ozvaniči mišljenje u trenutku kada se vodi parlamentarni dijalog u vezi sa sprovođenjem regularnih i slobodnih izbora.

"Prestanak važenja odredbi koje su primoravale građane da se pred stranačkim komisijama izjašnjavaju o svom političkom opredjeljenju biće značajan iskorak u pravcu afirmisanja slobodnog izbornog procesa", rekao je Bojović agenciji MINA.

On je podsjetio da je javnost još prije dva mjeseca upoznata sa rješnjem Ustavnog suda da pokrene ostupak za ocjenu ustavnosti odredbi izbornih zakona kojima se predviđa obaveza prikupljanja potpisa pred stranačkim izbornim komisijama.

Bojović je rekao, da javnost još nije upoznata sa obrazloženjem rješenja o pokretanju tog postupka.

On je ukazao da je Ustavni sud u detaljnom obrazloženju rješenja nedvosmisleno i jasno ocijenio da su neustavne odredbe izbornih zakona na osnovu kojih se građani obavezuju da potpisuju podršku izbornim listama i političkim kandidatima pred opštinskim izbornim komisijama.

Kako je rekao to jednako važi u slučaju izbora Predsjednika države, kao i u slučaju parlamentarnih izbora.

"Time je Ustavni sud, nakon dužeg ćutanja, konačno stao u odbranu građanske demokratije i liberalnih načela na kojima počivaju slobodna politička društva", ocijenio je Bojović.

On je kazao da je tim mišljenjem Ustavni sud potvrdio primjedbe posmatračke misije OEBSa sa proteklih predsjedničkih izbora i uvažio duh Evropske konvencije o ljudskim pravima i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

"To znači da će na predstojećim parlamentarnim izborima prikupljanje potpisa opet biti slobodno i više neće zavisiti od neustavne, partitokratske i parapolicijske političke volje", kazao je Bojović.

Bonus video: