Odbor usvojio Šehovićev amandman na Zakon o budžetu

Prihvatanjem amandmana od strane Ministarstva finansija koje je poslanik Šehović predložio, amandmani su postali sastavni dio budžeta za narednu godinu, čime su stvoreni neophodni preduslovi za otvaranje filijala ovih dviju institucija u Petnjici i Gusinju početkom 2016. godine
72 pregleda 2 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.12.2015. 18:29h

Na danasnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ministar finansija Radoje Žugić je prihvatio amandmane koje je poslanik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović predložio na Zakon o budžetu za 2016. godinu, a koji su imali za cilj da se obezbijedi 100 hiljada eura kako bi se stvorile pretpostavke za otvaranje podrucnih jedinica Uprave za nekretnine i Fonda za zdravstveno osiguranje u Petnjici i Gusinju.

Prihvatanjem amandmana od strane Ministarstva finansija koje je poslanik Šehović predložio, amandmani su postali sastavni dio budžeta za narednu godinu, čime su stvoreni neophodni preduslovi za otvaranje filijala ovih dviju institucija u Petnjici i Gusinju početkom 2016. godine.

"Otvaranjem područnih jedinica ovih dviju institucija početkom 2016. godine, usluge koje pružaju ove institucije će se približiti građanima, zbog čega mještani iz novoformiranih opština neće morati da ih obavljaju u okolnim opštinama i time sebe nepotrebno izlažu troškovima. Na taj način se Petnjica i Gusinje izjednačavaju sa svim ostalim opštinama, od čega će najviše benefita imati građani koji žive na tom području”, saopštio je nakon Odbora poslanik Šehović.

LP: Veća sredstva u budžetu civilnom sektoru

Budžet predviđen za civilni sektor umjesto 90 iznosiće 200 hiljada eura, zahvaljujući amandmanu Liberalne partije koji je Ministarstvo finansija uvrstilo u sastavni dio Zakona o budžetu.

“Amandman poslanika Liberalne partije Andrija Popović na Prijedlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu prihvaćen je. Ministarstvo finansija uvrstilo je amandman u sastavni dio Zakona o budžetu za 2016. godinu, pa će sada budžet predviđen za civilni sektor umjesto 90 hiljada iznostiti 200 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Iz LP su rekli da izuzetno skromna predviđena budžetska sredstva za raspodjelu nevladinim organizacijama treba povećati za 110 hiljada eura, kako bi se bar u minimalnoj mjeri mogli finansirali projekti i programi nevladinih organizacija.

“Doprinos civilnog sektora demokratizaciji Crne Gore, uspostavljanju države vladavine prava ali i stalnoj borbi za osnovne građanske i ljudske slobode, nemjerljiv je i od presudnog značaja za zdrav razvoj našeg društva. Ova uloga presudna je i u evropskim i evroatlanskim integracijama koje su najznačajniji prioritet Crne Gore”, kazali su iz te stranke.

Bonus video: