Lukšić kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija

Lukšić je saopštio da će mjesto ministra vanjskih poslova napustiti u martu, i posvetiti se kandidaturi
55 pregleda 177 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Igor Lukšić, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.12.2015. 18:26h

Vlada Crne Gore odlučila je da kandiduje Igora Lukšića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Tu informaciju je nakon sjednice Vlade saopštio premijer Milo Đukanović.

Lukšić je saopštio da će mjesto ministra vanjskih poslova napustiti u martu, i posvetiti se kandidaturi.

Đukanović je naveo da su prelimenarno razgovarali sa nekoliko zemalja i dobili pozitivno mišljenje o Lukšićevoj kandidaturi.

Novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, kako je objasnio premijer, zbog novog načina izbora trebao bi biti neko iz regiona Istočne Evrope. Zbog toga je Vlada odlučila da Crna Gora ima kandidata i da kandiduju Lukšića koji ima iskustvo od 12 godina obavljanja poslova u javnoj službi i diplomatiji, da je sedam godina bio ministar finansija, zatim premijer i sada ministar vanjskih poslova i evropskih integracija.

Na pitanje da li su imali konsultacije sa uticajnim zemljama članicama UN u vezi ove kandidature Đukanović je kazao da su imali preliminarne konsultacije i da su dobili afirmativna i pozitivna mišljenja da je Crna Gora uzorna članica i odgovoran susjed. On je naveo da Crna Gora ima veliku šansu iako se očekuje veliki broj kandidata.

"Do prije devet godina nismo imali ni državu, a sada imamo ozbiljnog kandidata i podršku za čelnu funkciju Ujedinjenih nacija", kazao je Đukanović.

Lukšić je kazao da je ponosan da nakon 12 godina javnog iskustva, otvaranja pregovora sa EU i pozivnice za NATO predstavlja svoju zemlju kao kandidat za generalnog sekretara. On je naveo da su već počinju pripreme za kandidaturu i da će tim za kandidaturu voditi ambasador u UN Nebojša Kaluđerović.

Lukšić je kazao da će poziciju ministra napustiti u martu kada će se posvetiti kandidaturi.

Na pitanje novinara upućeno premijeru da li već postoji kandidat za novog ministra inostranih poslova, Đukanović je odgovorio da o tome nije bilo razgovora i da "nije hitnja".

Premijer je obavijestio javnost da je Vlada prihvatila njegovu inicijativu o provjeri povjerenja i da će zahtjev biti poslat Skupštini.

Skupština bi trebalo da se izjasni o tom zahtjevu u roku ne manjem od 15 dana.

Bonus video: